Διεθνή

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Ο κορωνοϊός μείωσε τις ώρες εργασίας το 2021 κατά 4,3%

  • newsroom


Η απώλεια ωρών εργασίας το 2021 λόγω της πανδημίας είναι αισθητά σημαντικότερη από εκείνη που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως

Πιο ισχυρή από ό,τι είχε προβλεφθεί αποδείχθηκε η επίδραση που είχε ο κορωνοϊός στην εργασία, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και την έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το νέο δελτίο του Παρατηρητηρίου της ΔΟΕ για τον κορωνοϊό δείχνει πως η απώλεια ωρών εργασίας το 2021 λόγω της πανδημίας είναι αισθητά σημαντικότερη από εκείνη που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

«Η τρέχουσα πορεία της αγοράς εργασίας χαρακτηρίζεται από στάσιμη ανάκαμψη, με την εμφάνιση μεγάλων κινδύνων επιδείνωσης και από μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Γκάι Ράιντερ.

«Διαπιστώνεται ότι η άνιση διαθεσιμότητα των εμβολίων και οι ικανότητες δημοσιονομικής επανεκκίνησης τροφοδοτούν τις τάσεις αυτές και αυτό πρέπει απολύτως να το διορθώσουμε το ταχύτερο δυνατό», υπογράμμισε.

Η ΔΟΕ προβλέπει πως ο παγκόσμιος αριθμός ωρών εργασίας το 2021 θα είναι 4,3% κάτω του επιπέδου πριν από την πανδημία (τέταρτο τρίμηνο 2019). Πρόκειται για σημαντική αναθεώρηση σε σχέση με την πρόβλεψη της ΔΟΕ που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο (3,5%).

Η έκθεση δείχνει πως οι ώρες εργασίας στις χώρες με υψηλό εισόδημα και με μέσο ανώτερο εισόδημα είχαν την τάση να καταγράφουν ανάκαμψη το 2021, ενώ οι χώρες με μέσο κατώτερο εισόδημα και οι χώρες με χαμηλό εισόδημα συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες.

Σε Αμερική και Αφρική οι μεγαλύτερες μειώσεις

Σε διάφορα μέρη του κόσμου, η Ευρώπη και η κεντρική Ασία είδαν τις πιο χαμηλές απώλειες σε ώρες εργασίας σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (-2,5%). Ακολουθούν η Ασία και ο Ειρηνικός (-4,6%), ενώ η Αφρική, η Αμερική και οι αραβικές χώρες κατέγραψαν μειώσεις 5,6%, 5,4% και 6,5% αντίστοιχα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν συνολικά την άνιση επίδραση της κρίσης του κορωνοϊού στην πανδημία. Οι νέοι, ιδίως οι νέες γυναίκες, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά ελλείμματα στον τομέα της απασχόλησης.

Στις χώρες με χαμηλό εισόδημα και με μέσο εισόδημα, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και η πολύ αργή πρόοδος του εμβολιασμού αποτελούν εμπόδια στην ανάκαμψη, που εντείνονται από κινδύνους αντιστροφής όπως η υπερχρέωση και τις δυσκολίες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, σύμφωνα με τη ΔΟΕ.

Η οργάνωση εκτιμά πως αν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος διέθεταν πιο ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, η ανάκαμψη σε επίπεδο των ωρών εργασίας θα μπορούσε να φτάσει εκείνη των πιο πλούσιων οικονομιών σε διάστημα μόλις ενός τριμήνου.

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, στις αρχές Οκτωβρίου το 59,8% των ανθρώπων είχε πλήρως εμβολιαστεί στις χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,6%.

Διαβάστε ακόμη

Δέσμη μέτρων για τις τράπεζες 2021: Oι νέοι κανόνες της ΕΕ για την ανθεκτικότητα των τραπεζών

Real Consulting: Το «ράλι» του 2μήνου στην ΕΝ.Α. του ΧΑ και τα νέα σχέδια

Verizon – Amazon: Συνεργασία για δορυφορικό Internet σε απομακρυσμένες περιοχές