Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ θα μπορούσε να συνεχιστεί για άλλα δύο έως τρία χρόνια, δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος της Hisense, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες τηλεοράσεων και οικιακών ειδών στην Κίνα.

Από βιομηχανίες κατασκευής καταναλωτικών ηλεκτρονικών μέχρι αυτοκινητοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν έλλειψη ημιαγωγών. Αυτό έχει οδηγήσει σε έλλειψη προϊόντων όπως οι κονσόλες παιχνιδιών και οι κατασκευαστές αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τη ζήτηση.

Οι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, πιέζονται όσον αφορά την εύρεση τσιπ με αποτέλεσμα να καθυστερούν αρκετές παραγγελίες.

Η Hisense Group Holding, κινεζικός κατασκευαστής τηλεοράσεων και οικιακών συσκευών που υποστηρίζεται από το κράτος, είδε επίσης κάποιες επιπτώσεις. Ο Για Ζαογιάν, πρόεδρος της εταιρείας με έδρα το Qingdao, δήλωσε ότι το κόστος παραγωγής για τα προϊόντα της έχει αυξηθεί, αλλά οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται.

«Η Hisense κατασκευάζει οικιακές συσκευές και καταναλωτικά αγαθά και αυτό απαιτεί σχετικά απλά τσιπ. Παρόλο που η προσφορά είναι περιορισμένη και το κόστος έχει αυξηθεί, η επιχείρησή μας μπορεί να ανταποκριθεί», δήλωσε ο Για.

H έλλειψη τσιπ δεν είναι το μόνο… εμπόδιο

Ο πρόεδρος της Ηisense δήλωσε ότι τα περισσότερα τσιπ εισάγονται στην Κίνα και τα τελικά προϊόντα κατασκευάζονται στη Σανγκάη πριν εξαχθούν. Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο από την εποχή της προεδρίας του Τραμπ και οι εμπορικές εντάσεις συνεχίζονται έως σήμερα.

Οι ημιαγωγοί έχουν γίνει σημείο έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να αποκόψουν τη μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία κατασκευής τσιπ SMIC από την αμερικανική τεχνολογία.

Μια σειρά από παράγοντες έχουν οδηγήσει στην έλλειψη τσιπ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ζήτησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα εν μέσω lockdown σε όλο τον κόσμο μετά την έναρξη της πανδημίας.

Μεγάλα στελέχη παγκοσμίως αναμένουν ότι η έλλειψη τσιπ θα διαρκέσει μέχρι το 2022, ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί έως το 2022.

Επέκταση των ΗΠΑ και η προκατάληψη των κινεζικών προϊόντων

Η Hisense μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία προσπάθησε να ενισχύσει το εμπορικό της σήμα σε ορισμένες από τις βασικές αγορές της.

Η εταιρεία είναι χορηγός των τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2020 και Παγκόσμιο Κύπελλο και έχει φιλοδοξίες να επεκταθεί περαιτέρω εκτός Κίνας.

Μέχρι στιγμής, η Hisense έχει επιδιώξει να επεκταθεί παγκοσμίως μέσω εξαγορών ξένων εμπορικών σημάτων και συμφωνιών αδειοδότησης, ενώ έχει επεκτείνει την παραγωγή στο εξωτερικό και έχει ανοίξει γραφεία έρευνας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

Η κινεζική εταιρεία λέει ότι η τεχνολογική καταστολή δεν έχει επηρεάσει τη διεθνή επέκτασή της, καθώς το 40% των εσόδων της Hisense προέρχεται από το εξωτερικό, με την φιλοδοξία να φτάσει το 50% την επόμενη πενταετία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της κινεζικής εταρείας, όσο παράγουμε αξία σε χαμηλό κόστος, πρωτοπορούμε στην τεχνολογία, αυξάνουμε τις υπηρεσίες και την ποιότητά μας, οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να μας συμπαθούν – στην Κίνα ή παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν ορισμένες κινεζικές μάρκες που κατάφεραν να σπάσουν την ευρωπαϊκή αγορά, όπως η Xiaomi, η Oppo, η Vivo και η Huawei.

Αλλά η επιτυχία των κινεζικών εμπορικών σημάτων συνοδεύεται επίσης από έλεγχο από τις κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει τη Huawei ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, ισχυρισμό που η εταιρεία έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Οικογένεια Παπαναγιώτου: Στο σφυρί δύο ακίνητα της Κτηματοδυναμικής

ΕΤΕ: Υπέγραψε οριστική συμφωνία για την πώληση του Project Frontier

Επίδομα θέρμανσης: Νωρίτερα φέτος οι αιτήσεις και οι πληρωμές για αγορές πετρελαίου