Σχέδιο 50 δισ. δολαρίων για τη λήξη της πανδημίας, με τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού όλων των χωρών έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον του 60% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, πρότεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως δήλωσαν στελέχη του ΔΝΤ, λόγω της ταχύτερης επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας η παγκόσμια οικονομία θα έχει από την πρόταση αυτή όφελος 9 τρισ. δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα καρπωθούν πιθανόν οι πλούσιες χώρες.

Η κρίση έχει προκαλέσει πάνω από 3,5 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι υγειονομικές προοπτικές θα είναι εξαιρετικά άνισες το 2022, κάτι που προκαλεί «μεγάλους κινδύνους για τον κόσμο», ανέφερε το Ταμείο.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε σε υγειονομική σύνοδο κορυφής, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη G20, ότι είναι εύλογο να στηρίξουν οι πλούσιες οικονομίες το σχέδιο με δωρεές τους για να διασφαλίσουν την ταχύτερη λήξη της πανδημίας.

«Οι αναπτυγμένες οικονομίες -από τις οποίες έχει ζητηθεί να συμβάλουν περισσότερο σε αυτήν την προσπάθεια- θα δουν πιθανόν τη μεγαλύτερη απόδοση που είχαν ποτέ δημόσιες επενδύσεις τους, έχοντας το 40% των κερδών από το ΑΕΠ και σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα», ανέφερε στο γραπτό κείμενο της ομιλίας της.

Από τα 50 δισ. δολάρια, που είναι το κόστος υλοποίησης του σχεδίου, τα 35 δισ. δολάρια προβλέπεται να πληρωθούν με επιχορηγήσεις από πλούσιες χώρες, ιδιώτες και πολυεθνικούς χορηγούς, ενώ τα υπόλοιπα 15 δισ. δολάρια θα καλυφθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από πολυεθνικές αναπτυξιακές τράπεζες με πολύ χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια.

Οι χώρες της G20 έχουν ήδη αποδεχθεί την ανάγκη για επιχορηγήσεις περίπου 22 δισ. δολαρίων, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση, οπότε απομένει ένα ποσό περίπου 13 δισ. δολαρίων για να καλυφθεί το ποσό των 50 δισ. δολαρίων, ανέφεραν στελέχη του ταμείου.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: «Διερευνούμε το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων €800 εκατ.»

Ευρωζώνη: Η επιχειρηματική δραστηριότητα «τρέχει» με τον ταχύτερο ρυθμό 3 και πλέον ετών

Η νέα σύνθεση του ΔΣ των ΕΛΠΕ