Μία τριετία μετά το Brexit, πολλοί ελπίζουν πως οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας πρόκειται, σύντομα, να βελτιωθούν. Τώρα πια, τόσο οι διπλωματικοί κύκλοι του Λονδίνου όσο και αυτοί των Βρυξελλών φαίνονται έτοιμοι να «επουλώσουν τις πληγές» που προκάλεσε το Βrexit. 

Δεδομένης της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. η οποία μέχρι τώρα επισκιάζει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις αλλά και της πολιτικής αστάθειας της νήσου, oι δύο πλευρές καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα στις διμερείς σχέσεις τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η Downing Street δείχνει, πια, θέληση για την ολοκλήρωση των σκληρών διαπραγματεύσεων που αφορούν το Γιβραλτάρ και τη Βόρεια Ιρλανδία, με πιθανή ολοκλήρωση των διεργασιών στις αρχές του 2023. «Θα λάβει χώρα σημαντική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», τόνισε ο Ραούλ Ρουπαρέλ, πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης Μέι για το Brexit, προσθέτοντας πως «πιστεύω πως η βρετανική κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιτύχει μία συμφωνία, κάτι που προφανώς θα θελήσει να επιτύχει και η Ε.Ε.».

Μία συμφωνία για το Γιβραλτάρ θα επηρεάσει σημαντικά και την πιθανότητα επιτυχίας της συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ θα αποφύγει και πιθανά διπλωματικά «κωλύματα» με την Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της γεωπολιτικής ασυμφωνίας για το Γιβραλτάρ, τόσο η βρετανική όσο και η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά. Στην Βρετανία, το European Research Group (ERG) των ευρωσκεπτικιστών Τόρις πιστεύουν πως η συμφωνία θα υποσκάψει τις ιστορικές σχέσεις του Γιβραλτάρ με τη Βρετανία. Στην Ισπανία, η ακροδεξιά αντιπολίτευση ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία αυτή ως «πάτημα» για την ενίσχυση του εθνικιστικού αφηγήματος της επιστροφής του βράχου στην ισπανική κυριαρχία.

Όσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, οι δύο πλευρές αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση στις 10 Απριλίου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών των 25 ετών από τη Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 και η οποία ενδέχεται να συνοδευτεί από επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ορισμένοι ανησυχούν πως οποιαδήποτε γρήγορη συμφωνία θα αποτελέσει απλά «τσιρότο» σε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένης της ασυμφωνίας των δύο πλευρών για τους ελέγχους των προϊόντων που περνούν από τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας και σε άλλα θέματα. Ο Ρουπαρέλ πρότεινε πως η Ε.Ε. και η Βρετανία θα μπορούσαν να επιτύχουν μία ενδιάμεση συμφωνία η οποία θα δώσει ώθηση σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις και η οποία θα παύσει τις αγωγές κατά της βρετανικής κυβέρνησης για παραβίαση του Πρωτοκόλλου.

Συνεργασία και ανταγωνισμός

Οποιαδήποτε συμφωνία σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο θα αποσύρει το μεγαλύτερο «αγκάθι» των σχέσεων των δύο πλευρών και θα ενισχύσει τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η επιστημονική έρευνα. Σημειωτέον πως οι βρετανικές εταιρείες και οι Βρετανοί επιστήμονες δεν έχουν πια πρόσβαση στα ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα όπως το Horizon Europe μέχρι να υπάρξει επίλυση των διπλωματικών διαφωνιών.

Παράλληλα, οποιαδήποτε πρόοδος σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας θα ενισχύει και την κοινή γραμμή άμυνας των Βρυξελλών και του Λονδίνου έναντι στις σινορωσικές γεωπολιτικές και εμπορικές πιέσεις.

Οι εμπορικές αυτές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 θα συμπεριλαμβάνουν και τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση. Σύμφωνα με τον αναλυτή και στέλεχος της Flint Global, Σαμ Λόου, όμως, η προθεσμία για την επίτευξη νέας συμφωνίας στο συγκεκριμένο θέμα ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι το 2024.

Η Ευρώπη και η Βρετανία, παράλληλα, μπορεί να διαπραγματευτούν και το συνδυασμό των δύο προγραμμάτων τους για τον έλεγχο και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η βρετανική κυβέρνηση, επίσης, θα παρακολουθήσει από κοντά την απάντηση της Ε.Ε. στο αμερικανικό Inflation Reduction Act, σύμφωνα με τον Ρουπαρέλ.

Μέχρι τότε υπάρχουν δύο βρετανικές νομοθετικές προτάσεις οι οποίες μπορεί να «ναρκοθετήσουν» την επίτευξη συμφωνίας. Η μία αποτελεί νόμο ο οποίος επιτρέπει στους Βρετανούς υπουργούς την ακύρωση ευρωπαϊκών κανονισμών από τη βρετανική νομοθεσία, ενώ η άλλη αλλάζει τους κανονισμούς των δικαιωμάτων των πολιτών, κίνηση η οποία θα αποσύρει τη Βρετανία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όσο για το κόμμα των Εργατικών, θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε., χωρίς όμως να κατηγορηθεί για «προδοσία» από τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν το Brexit. Το κόμμα της αντιπολίτευσης θέλει, τέλος, να βελτιώσει την ελεύθερη μετακίνηση των επαγγελματιών που εργάζονται σε ορισμένους επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ αποσκοπεί και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων για την ασφάλεια και την Άμυνα.

Διαβάστε ακόμη

Επικουρική ασφάλιση: Άνοιξε η πλατφόρμα του ΤΕΚΑ – Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Γιώργος Νίκας: Οι business ενός πλούσιου γόνου που χάνει σε πλειστηριασμό το πατρικό του σπίτι στη Στησιχόρου (pics)

Ο «άγνωστος» Κινέζος που βρίσκεται πίσω από τον Έλον Μασκ