Οι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βρουν τρόπο να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να εισέλθει στον τρίτο χρόνο του.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ΕΤΕπ για να χρηματοδοτήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε στην Ευρώπη», δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vincent Van Peteghem.

Μιλώντας κατά την έναρξη διήμερης συνάντησης με ομολόγους του στην ΕΕ στη Γάνδη, είπε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι φυσικά μία, η ψηφιακή μετάβαση είναι φυσικά μία, η στρατηγική αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα είναι μία σημαντική».

«Αλλά στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση τα θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι επίσης σημαντικά», είπε. «Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε εκεί ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητές μας».

Η ΕΕ επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στην αμυντική της βιομηχανία μετά από χρόνια υποχρησιμοποίησης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν να χρησιμοποιηθεί κοινός δανεισμός για το σκοπό αυτό, έχει επίσης προταθεί η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κοινά ομόλογα

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Carlos Cuerpo δήλωσε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κοινά δημοσιονομικά μέσα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας.

«Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο όταν μιλάμε για την άμυνα, το οποίο είναι η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ και φυσικά η προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας», δήλωσε ο Cuerpo. «Δεν υπάρχει μόνο το στοιχείο της κοινής έκδοσης, αλλά και η χρήση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων».

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη για μια τέτοια κίνηση.

Ο Paschal Donohoe, ο οποίος ηγείται των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναγνώρισε ότι η χρηματοδότηση της άμυνας θα πραγματοποιείται προς το παρόν από τις επιμέρους κυβερνήσεις της ΕΕ, μεταδίδει το Bloomberg.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι χώρες σε εθνικό επίπεδο συνεισφέρουν ισχυρότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό στη δική τους άμυνα και στην άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε. «Θα εξεταστούν και άλλες επιλογές σχετικά με το πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε την ασφάλεια της ΕΕ, αλλά προς το παρόν, θα συνεχίσουν να είναι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο».

Στήριξη της ΕΤΕπ

Η παρέμβαση της ΕΤΕπ μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, καθώς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις να επενδύσει στην άμυνα και μια βασική συμβουλευτική ομάδα του εκτελεστικού οργάνου του μπλοκ, η Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, έχει συστήσει να μην συμπεριληφθούν τα αμυντικά περιουσιακά στοιχεία στην κοινωνική φορολογική κλίμακα της ΕΕ.

Οι επενδυτές ενδέχεται επίσης να απορρίψουν ένα αλλαγμένο επενδυτικό προφίλ της ΕΤΕπ, με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών Magnus Brunner να επισημαίνει την απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα του δανειστή της ΕΕ.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός, νομίζω ότι δεν θα ήταν καλή προσέγγιση να αλλάξει το αντικείμενο της ΕΤΕπ», δήλωσε. «Καταλαβαίνω την ανάγκη για αμυντικές επενδύσεις, αλλά αυτό δεν έχει νόημα στην ΕΤΕπ. Νομίζω ότι η αξιολόγηση και το κύρος της ΕΤΕπ θα υποφέρουν, γι’ αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός».

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει επίσης δηλώσει ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ της ΕΤΕπ αποτελεί προτεραιότητα, αν και ο Λίντνερ δήλωσε την Παρασκευή ότι μια διευρυμένη προσέγγιση για τον δανειστή με έδρα το Λουξεμβούργο έχει νόημα.

«Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά ότι η ΕΤΕπ στο μέλλον θα διευκολύνει επίσης τη χρηματοδότηση στους τομείς της άμυνας, των εξοπλισμών και της ασφάλειας», δήλωσε. «Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι κοινωνικά επαρκής ή επιθυμητή η επένδυση σε εξοπλισμούς είναι από άλλη εποχή».

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Τι σημαίνουν οι αμερικανικές εκλογές για τις αγορές (γράφημα)

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια – Προς ψήφιση στις 8 Μαρτίου

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Απίθανη μια μείωση επιτοκίων πριν την FED

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ