Διεθνή

ΕΕ: Σε ποιες περιοχές της Γης σημειώθηκαν ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

  • newsroom


Τι ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας για τις επιπτώσεις που είχαν στην ατμόσφαιρα οι δασικές πυρκαγιές του 2021

Ρεκόρ σημείωσαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά τις δασικές πυρκαγιές σε τμήματα της Σιβηρίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας φέτος, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή Υπηρεσία «Κοπέρνικος» για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας.

Μέσα στο 2021, οι δασικές πυρκαγιές εξέπεμψαν 1,76 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.

Κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις άλλες, κατέγραψαν τις υψηλότερες εκπομπές από δασικές πυρκαγιές στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία στη βάση δεδομένων του Κοπέρνικου, το 2003.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τμήματα της Γιακουτίας στη Σιβηρία, η Τουρκία, η Τυνησία και οι δυτικές ΗΠΑ.

«Βλέπουμε μεγάλες περιοχές να βιώνουν έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές. Οι ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες, λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος, αύξησαν τον κίνδυνο αναφλεξιμότητας και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη βλάστηση», είπε ο επιστήμονας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Μαρκ Πάρινγκτον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές αερίων από τις δασικές πυρκαγιές δεν ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2003, όμως η υπηρεσία εκτιμά ότι είναι πιθανόν να αυξηθούν όσο ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Γιακουτία, στη βορειοανατολική Σιβηρία, παρήγαγε τις υψηλότερες εκπομπές CO2 από δασικές πυρκαγιές από το 2003, ενώ στη δυτική Σιβηρία ο «τεράστιος αριθμός» πυρκαγιών οδήγησε σε ημερήσιες εκπομπές πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2003 – ’21.

Στη Βόρεια Αμερική, οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, την Καλιφόρνια και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ προκάλεσαν περίπου 83 εκατ. τόνους σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με τεράστια νέφη καπνού να περνούν τον Ατλαντικό και να φτάνουν στην Ευρώπη. Η πυρκαγιά Ντίξι της Καλιφόρνιας, που κατέστρεψε σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας.

Στη Μεσόγειο, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι πυροδότησε μεγάλες πυρκαγιές σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Τουρκία. Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και σύμφωνα με την υπηρεσία «Κοπέρνικος» η ποιότητα του αέρα της περιοχής επιδεινώθηκε, καθώς οι φωτιές αύξησαν τα επίπεδα των βλαβερών για την υγεία μικροσωματιδίων.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτιές της ελληνικής ναυτιλίας δείχνουν 5 έρευνες

ΕΚΤ: Πότε θα γίνει το lifting στα χαρτονομίσματα του ευρώ

Στο Κατάρ ο Ερντογάν: «Δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια η Τουρκία»