Διπλάσιοι είναι σε σχέση με τα προηγούμενα 20 χρόνια οι εκατομμυριούχοι σύμφωνα με νέα έκθεση, καθώς οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εκτιναχθεί.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Henley & Partners, εταιρείας συμβουλευτικής σε θέματα περιουσίας και μετανάστευσης, πλέον υπάρχουν παγκοσμίως 28.420 εκατομμυριούχοι, δηλαδή κατά 12% περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι και υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το 2003.

Η αύξηση των εκατομμυριούχων αντικατοπτρίζει τη γρήγορη άνοδο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που τροφοδοτήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία αύξησαν τις αξίες των πάντων, από ακίνητα και εκτάσεις γης, μέχρι μετοχές, επιχειρήσεις και έργα Τέχνης.

Στην έκθεση, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από τη New World Wealth, αναφέρεται ακόμη ότι η αύξηση του πλούτου που προέρχεται από τον κλάδο της τεχνολογίας, κυρίως στις ΗΠΑ, συνέβαλε επίσης στην αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων.

Επίσης, οι εκατομμυριούχοι καλύπτουν πλέον το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν την κυρίαρχη πρωτεύουσα της επιχειρηματικότητας και των εκατομμυριούχων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, το οποίο επικαλείται το Forbes και άλλες εταιρείες που καταγράφουν στοιχεία για τον πλούτο, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον κόσμο, που το 2003 ήταν κάτω από 500 άτομα, έχει εκτοξευτεί σε τουλάχιστον 2.600 άτομα.

Ακόμη, τα χαμηλά επιτόκια και η συνακόλουθη πλημμύρα ρευστού στον κόσμο μετά την οικονομική κρίση του 2008, ουσιαστικά έχουν καταστήσει το χρήμα λιγότερο πολύτιμο, γεγονός που έχει συμβάλει στην αύξηση των εκατομμυριούχων.

Όπως είπε στο CNBC ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας της New World Wealth, η αξία του χρήματος έχει τροφοδοτηθεί επίσης από την ισχυρή ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ασία. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς εκατομμυριούχους έκαναν τις περιουσίες τους ξεκινώντας τις δικές τους εταιρείες ή βοηθώντας στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Οι χώρες και οι πόλεις με τους περισσότερους εκατομμυριούχους

Οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι ζουν στις ΗΠΑ (10,660), ενώ ακολουθούν η Κίνα (2,358), η Γερμανία (1,050) και η Ινδία (1,035). Σε ό,τι αφορά τις πόλεις, η Νέα Υόρκη είναι εκείνη που φιλοξενεί τους περισσότερους (775) και ακολουθούν το Σαν Φρανσίσκο (692), το Λος Άντζελες (504), το Λονδίνο (388) και το Πεκίνο (365).

Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι το 2033 οι εκατομμυριούχοι αναμένεται από 28.420 να έχουν γίνει 39.000 παγκοσμίως, καθώς η αύξηση του αριθμού τους κατά τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς.

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε το deal για την πώληση του Smart Park – Στα 110 εκατ. το τίμημα

Shopflix, ΔΕΗ και Quest διεκδικούν την Κωτσόβολος

Φινλανδία: Εξετάζει το ενδεχόμενο σαμποτάζ στον αγωγό φυσικού αερίου (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ