Crast test για τη δέσμευση της Ελβετίας να μειώσει τους ρύπους άνθρακα μέχρι το 2050, όπως έχει υποσχεθεί, σηματοδοτεί το εθνικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Το κλίμα διχασμού για το θέμα εκθέτει τα συμφέροντα που περιορίζουν την πρόθεση για την πράσινη μετάβαση μιας από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.

Στο δημοψήφισμα θα τεθεί στη διάθεση της λαϊκής ετυμηγορίας το προσχέδιο του νέου Κλιματικού Νόμου που έχει διαμορφωθεί από την κεντρική κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας σειρά μέτρων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σημειωτέον ότι η χώρα διαθέτει ήδη μια από τις πιο… προχωρημένες ενεργειακές πολιτικές με τις σφυγμομετρήσεις να αποτυπώνουν την έντονη ανησυχία του κοινού για την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ήδη έντονα ορατές στους παγετώνες των Άλπεων.

Όμως, το νέο νομοσχέδιο θα «κλειδώσει» τη δέσμευση επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος από τη χώρα μέχρι το 2050, με εκτεταμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη δρομολόγηση σημαντικών επιδοτήσεων μέσα από ειδικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, θα μοιραστούν τουλάχιστον 2 δισ. ελβετικά φράγκα προς τα νοικοκυριά για την κατάργηση των συστημάτων ορυκτών καυσίμων και άλλα 1,2 δισ. προς τις επιχειρήσεις για να επενδύσουν σε βιώσιμες τεχνολογίες.

Παρά τις… καλές προθέσεις των μέτρων, σχηματίστηκε μια σημαντική αντίδραση σε αρκετά από τα μέτρα από συγκεκριμένες ομάδες και συμφέροντα πετυχαίνοντας καταρχάς να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα, ενώ είναι ορατή παντού, μέσα από αφίσες και διαφημίσεις, η καμπάνια του «Όχι».

Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι η υπερβολική ανάπτυξη ΑΠΕ, κυρίως ανεμογεννήτριων θα καταστρέψει το τοπίο. Επίσης υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει σημαντικά κενά ως προς τον τρόπο επίτευξης κάποιων από τους στόχους της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντλούν δε, σημαντική στήριξη την περιφέρεια και τις αγροτικές κοινότητες, όπου οι περισσότεροι από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους εξακολουθούν να εξαρτώνται σημαντικά από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θεωρούν ότι η μετάβαση θα τους κοστίσει οικονομικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τουλάχιστον το 40% του κοινού να είναι έτοιμο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο δημοψήφισμα, καταφέρνοντας ένα ηχηρό… χαστούκι προς τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που μάχονταν για τα νέα μέτρα επί χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Κωτσόβολος: Εδώ και μήνες βολιδοσκοπούν πιθανούς ενδιαφερόμενους οι Βρετανοί

Πόσο κοστίζουν τώρα τα εξοχικά κοντά στην Αθήνα – Αναλυτικά οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (πίνακας)

Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy: Στα μεγάλα «σαλόνια» του Χρηματιστηρίου η τριπλέτα της οικογένειας Στασινόπουλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ