Στις κάλπες καλούνται την Κυριακή οι κάτοικοι της Γενεύης στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος που θα υποχρεώσει τους (πολλούς) εκατομμυριούχους της δεύτερης μεγαλύτερης ελβετικής πόλης και εκ των πλουσιοτέρων της Ευρώπης να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για ένα επιπλέον τέλος αλληλεγγύης.

Η Ελβετία εφαρμόζει ήδη ένα τέτοιο φόρο αλληλεγγύης που επιβαρύνει τους πλουσιότερους πολίτες της, όμως το τοπικό καντόνι μελετά την πιθανότητα να επιβάλει ένα επιπλέον «καπέλο» της τάξεως του 1% στους κατοίκους της με εισοδήματα άνω των 3 εκατ. ελβετικών φράγκων για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα ετών.

Η ιδέα γεννήθηκε την περίοδο της πανδημίας, όταν οι κοινωνικές ανισότητες ακόμη και στην πλούσια Ελβετία διευρύνθηκαν. Όμως, χρειάστηκε να περάσει χρόνος ώστε η ιδέα να πάρει μορφή και να διασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη από νομοθέτες, συνδικάτα και ακτιβιστές, ώστε να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Θυμίζουμε πως η χώρα έχει μακρά παράδοση στη διενέργεια δημοψηφισμάτων για διάφορα θέματα.

Η Γενεύη αριθμεί 506.000 κατοίκους και το νέο τέλος πλούτου, εφόσον εφαρμοστεί, θα αφορά περίπου 10.000 πολίτες. Σε βάθος μιας δεκαετίας εκτιμάται πως θα αποφέρει στα ταμεία 430 εκατ. φράγκα, τα οποία θα κατευθυνθούν σε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων και φτωχότερων νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν -όπως επισημαίνεται- τις υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές και κλιματικές προκλήσεις.

Σημειώνεται δε, πως ακριβώς λόγω του πλούτου των κατοίκων και των επιχειρήσεων η Γενεύη απολαμβάνει ενός πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της που το 2022 έφτασε το ποσό ρεκόρ των 727 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Επικριτές του μέτρου επισημαίνουν ότι η νέα επιβάρυνση απλά θα καταλήξει να… διώξει τους πλούσιους από την πόλη. Φέρνουν δε, ως παράδειγμα την περίπτωση της Νορβηγίας, όπου η απόφαση της χώρας να αυξήσει το φόρο των υπερ-πλουσίων έστω και ελάχιστα, από το 1% στο 1,1%, οδήγησε σε μια μαζική έξοδο τουλάχιστον 30 εκατομμυριούχων, την περσινή χρονιά.

Διαβάστε ακόμη

Κωτσόβολος: Εδώ και μήνες βολιδοσκοπούν πιθανούς ενδιαφερόμενους οι Βρετανοί

Πόσο κοστίζουν τώρα τα εξοχικά κοντά στην Αθήνα – Αναλυτικά οι τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (πίνακας)

Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Cenergy: Στα μεγάλα «σαλόνια» του Χρηματιστηρίου η τριπλέτα της οικογένειας Στασινόπουλου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ