Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ότι αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει την πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» του ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της», δήλωσε εκφράζοντας την άποψη ότι η Φινλανδία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη συμμαχία.

Επιπλέον τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. “Η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα τους. Η Σουηδία έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες”.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι παρέδωσε στη Σουηδία λίστα 120 «τρομοκρατών» και απαίτησε τον επαναπατρισμό τους, κάτι που δεν έκανε η χώρα.

«Η περίπτωση της Φινλανδίας είναι διαφορετική», σημείωσε, τονίζοντας ότι έχει θετική προσέγγιση στην αίτηση της Φιναλνδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, δήλωσε ότι ελπίζει να επικυρωθεί η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την απόφαση της Τουρκίας να ενταχθεί η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ – Προσβλέπει να ενταχθεί γρήγορα και η Σουηδία

Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό να ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση το συντομότερο δυνατό».

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, όλοι οι Σύμμαχοι πήραν την ιστορική απόφαση να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ. «Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας, αυτό θα κάνει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και ασφαλέστερη», τονίζει.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, επίσης, ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία συμφώνησαν να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

Σε εκείνη τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και ότι οι γρήγορες επικυρώσεις για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι προς το συμφέρον όλων.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία γίνονται πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ γρήγορα, όχι το εάν θα ενταχθούν ακριβώς την ίδια στιγμή», υπογραμμίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνει, τέλος, ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάθονται γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ, ενσωματώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές του δομές και ασκούνται περισσότερο με τους Συμμάχους. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και «είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσε εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία δεχτούν επίθεση».

«Προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας και στο να καλωσορίσω τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Τι προβλέπει τώρα για την πορεία των αγορών – Πώς επιδρά η τραπεζική κριση

Αυξάνεται στα 780 ευρώ ο κατώτατος: 3 επιπλέον καθαροί μισθοί σε σχέση με το 2019 (vid)

ΗΠΑ Vs ΕΕ για τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία – Η ναυτιλία προσπαθεί να μπει στο κάδρο