Να απομακρύνει όλα τα σοβιετικά μνημεία από τη ρωσόφωνη πόλη Νάρβα αποφάσισε η Εσθονία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, επικαλούμενη τις αυξανόμενες εντάσεις στην πόλη και κατηγορώντας τη Ρωσία ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το παρελθόν για να διχάσει την εσθονική κοινωνία.

Η Εσθονία, που αποτελούσε κάποτε τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και σθεναρός υποστηρικτής της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, φοβούμενη -όπως και οι γειτονικές δημοκρατίες της Βαλτικής- ότι θα είναι ο επόμενος στόχος.

Ωστόσο, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της, που ανέρχεται σε 1,3 εκατ., είναι εθνοτικοί Ρώσοι και η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως η μειονότητα περιέλθει υπό την επιρροή του πρώην επικυρίαρχού της.

Σύμφωνα με πλάνα που έδειξε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ERR, σήμερα (16.8.2022) οι εσθονικές αρχές στην πόλη Νάρβα απομάκρυναν με γερανό ένα σοβιετικό άρμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως δήλωσε η αστυνομία στο πρακτορείο ειδήσεων BNS, την επιχείρηση ανέλαβε ο στρατός.

Η πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι η εντολή για την απομάκρυνση του άρματος μάχης δόθηκε «καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στην Νάρβα και πέριξ αυτής» και η Εσθονία δεν πρέπει να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το παρελθόν της χώρας για να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, μετέδωσε το BNS.

Η ίδια δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για κάποια ενδεχόμενη παρέμβαση.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, ο πληθυσμός της βορειοανατολικής κομητείας Ίντα –Βίρου της Εσθονίας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία και περιλαμβάνει τη Νάρβα, είναι κατά τα 3/4 ρωσικής καταγωγής. Οι Εσθονοί έχουν ανάμικτα συναισθήματα για την ιστορία τους: Στον πόλεμο εισέβαλαν τόσο οι Γερμανοί ναζί, όσο και οι σοβιετικές δυνάμεις, ενώ είχαν άνδρες και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Επίσης, επί Σοβιετικής Ένωσης απελάθηκαν δεκάδες χιλιάδες Εσθονοί σε στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία. Το 2007 ακολούθησαν ταραχές από ρωσόφωνους -κυρίως νέους- στο Ταλίν, όταν η Εσθονία απομάκρυνε ένα μνημείο του Κόκκινου Στρατού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το κέντρο της πρωτεύουσας. Η Μόσχα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή προσβολή προς τους σοβιετικούς μαχητές που έδιωξαν τους ναζιστές κατακτητές από την Εσθονία και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη σε επακόλουθες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον εσθονικών κρατικών θεσμών.

Στην ανακοίνωσή της, η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι θα απομακρύνει περισσότερα σοβιετικά μνημεία στη Νάρβα, όπως ένα μνημείο της σοβιετικής εποχής για τα θύματα του πολέμου, το οποίο θα αντικατασταθεί από «ένα ουδέτερο ταφικό μνημείο».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων BNS, ο υπουργός Εξωτερικών, Ούρμας Ρεϊνσάλου, δήλωσε ότι όποιος ξένος αντιτίθεται στις απομακρύνσεις θα ανακαλείται η άδεια παραμονής του.

Διαβάστε ακόμη

Μάικλ Μπέρι: Ο «Big Short» ρευστοποίησε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό του

Γουόρεν Μπάφετ: Βάζει τέλος στην επενδυτική απραξία – Tι αγόρασε και τι πούλησε

Σάντσεθ: Να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ιβηρική με την Κεντρική Ευρώπη