Την πρόθεση των αξιωματούχων της Federal Reserve να προχωρήσουν στη μείωση των αγορών ομολόγων ακόμα και στα μέσα Νοεμβρίου, αποκαλύπτουν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

«Δεν ελήφθη απόφαση για να αρχίσει το tapering στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί αυτό, με δεδομένο ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή και συνεπώς μία σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα μέσα του επόμενου έτους φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη πρακτική», σύμφωνα με τα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας συζήτησαν το ενδεχόμενο μείωσης των αγορών κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια το μήνα και των αγορών χρεογράφων εξασφαλισμένων με υποθήκη κατά 5 δισ. δολαρια το μήνα, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά, παρότι κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής ζήτησαν πιο γρήγορο ρυθμό.

Εάν η απόφαση για έναρξη του tapering λάβει χώρα στις 2/3 Νοεμβρίου, αναφέρουν τα πρακτικά, τότε η διαδικασία θα ξεκινήσει είτε στα μέσα του ιδίου μηνός είτε στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Ένας αριθμός αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ πιστεύουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά στην εκπλήρωση των στόχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ως προς την απασχόληση», αναφέρουν τα πρακτικά.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη επειδή οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ότι ο στόχος της σταθερότητας των τιμών έχει ήδη επιτευχθεί. Οι αξιωματούχοι της Fed περιμένουν να εκπληρωθούν και οι δύο στόχοι – για την απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών – για να προχωρήσει στη μείωση των αγορών ομολόγων.

Το δ.σ. της Fed συζήτησε επίσης και το σχέδιο μείωσης των αγορών ομολόγων το οποίο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2022 εάν η έναρξη γίνει έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Επίσης, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι μισοί από τα μέλη του δ.σ. ανέμεναν επιτοκιακή αύξηση κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Διαβάστε περισσότερα

UBS: Έρχεται ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος – Τι σημαίνει για τους επενδυτές και τις μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν (upd)

ΔΟΕ: Ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις $4 τρισ.