Η Κίνα έχει τα διοικητικά και οικονομικά μέσα για να αποφύγει μια επιβράδυνση προς τη μηδενική ανάπτυξη, εκτιμά ο οίκος Fitch, διατηρώντας προς το παρόν σταθερό outlook για την αξιολόγηση της οικονομίας της, σε αντίθεση με τις Standard and Poor’s και τη Moody’s, που προχώρησαν σε πτωτική αναθεώρηση τους πρόσφατα, εν μέσω ανησυχιών για τα επίπεδα χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της με σημερινή ημερομηνία η Fitch, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που τόσο ανησυχεί τους παγκόσμιους επενδυτές, είναι απίθανο να έχει ως αποτέλεσμα μια ανώμαλη προσγείωση, αν και το υψηλό επίπεδο χρέους παραμένει ανησυχητικό.

Η Fitch έχει αξιολογήσει με Α+ την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας, όμως δεν την έχει αυξήσει στο ΑΑ εξαιτίας της υψηλής και αυξανόμενης μόχλευσης στην οικονομία, κάτι που όπως επισημαίνει αποτελεί πηγή συστημικής ευπάθειας.

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί μεταξύ 6% και 6,5% το 2016 και το 2017, όταν στόχος της χώρας είναι ανάπτυξη 6,5% με 7% φέτος.

Όσον αφορά το γουάν, ο οίκος εκτιμά ότι η Κίνα «έχει τη θέληση και τα μέσα να μην το υποτιμήσει ουσιαστικά», προσθέτοντας ότι θα υπήρχαν κίνδυνοι και κόστη από μια σημαντική υποτίμησή του. Κάτι τέτοιο, αναφέρει, θα αποτελούσε μεγάλο αρνητικό σοκ για την παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσε να πλήξει την Κίνα προκαλώντας συστημικό στρες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών παγκοσμίως, ειδικά στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ενώ θα μπορούσε να σημάνει και το «ξήλωμα» του τρέχοντος ανοιχτού παγκόσμιου εμπορικού καθεστώτος.

Επίσης, μια μεγάλη υποτίμηση του γουάν θα υποβάθμιζε την πρόοδο που η Κίνα έχει κάνει μέχρι τώρα στη μετάβαση της οικονομίας της, με έμφαση στην κατανάλωση από τη μεταποίηση, καθώς ένα πιο αδύναμο νόμισμα θα μείωνε τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και θα ενίσχυε την κερδοφορία των εξαγωγικών εταιρειών.