Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο σημερινό υψηλό ρεκόρ τους μετά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη – ενώ οι επενδυτές αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με πιθανές μειώσεις των επιτοκίων.

«Η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι, ως συνήθως, απίθανο να οδηγήσει σε αλλαγές στρατηγικής αλλά θα συμπεριλαμβάνει εκτιμήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι το 2024», ανέφεραν οικονομολόγοι της Société Générale σε σημείωμά τους την Τρίτη.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του περασμένου Δεκεμβρίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια ενώ ενίσχυσε τις εκτιμήσεις πως οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση θεωρείται πρόωρη. Τα πρακτικά υποδηλώνουν ένα status quo τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, όπως αναφέρει η Société Générale σύμφωνα με το CNBC.

Οι υψηλές προσδοκίες για μείωση τον Μάρτιο έχουν μετατοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η εκτίμηση της τάξης του 60% για μείωση τον Απρίλιο παραμένει, παρά το γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για μείωση μπορεί να είναι πρόωρες.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ δήλωσε πρόσφατα ότι τα τρέχοντα στοιχήματα της αγοράς θα μπορούσαν να είναι «αυτοκαταστροφικά», αφού «όσο περισσότερη χαλάρωση έχει ήδη κάνει η αγορά για εμάς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειώσουμε τα επιτόκια».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Bloomberg ότι συμφωνεί με όσους θεωρούν πιθανή μια μείωση το καλοκαίρι, αλλά τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτική, υπογραμμίζοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα.

Ο γενικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο σε 2,9% από 2,4%, κυρίως λόγω της ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,4%, από το 3,6%.

Οι αυξήσεις των τιμών έχουν περιοριστεί ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν ορισμένοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και αν οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως η δουλειά τους δεν έχει ακόμη τελειώσει. Αρκετοί εξ αυτών θεωρούν πως η γεωπολιτική αστάθεια και η αντοχή της αγοράς εργασίας ενδέχεται να αποτελέσουν εμπόδια σε οποιαδήποτε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Ο χαμηλότερος πληθωρισμός και η εξισορρόπηση των πληθωριστικών κινδύνων συνηγορούν υπέρ μιας στροφής πολιτικής τον Απρίλιο και περικοπών ύψους 125 μονάδων βάσης φέτος», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της BNP Paribas σε πρόσφατη ανάλυσή τους.

«Η ΕΚΤ θα υποδείξει στις 25 Ιανουαρίου ότι βρίσκεται πιο κοντά στην έναρξη του κύκλου ομαλοποίησης της νομισματικής της πολιτικής χωρίς, όμως, να σηματοδοτήσει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων», συμπλήρωσαν.

Η UBS, από την πλευρά της κάνει λόγο για πιθανή πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο  όπως δήλωσε το στέλεχος της τράπεζας Ράινχαρντ Κλουζ. «Πιστεύω πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για μια μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο. Προηγουμένως, οι εκτιμήσεις μας υποδείκνυαν τέτοια κίνηση τον Ιούνιο», ανέφερε, σημειώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω επικαιροποιημένα μακροοικονομικά στοιχεία.

Οι αναλυτές της Berenberg, από την πλευρά τους, διαφωνούν με την τρέχουσα εκτίμηση για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και σχεδόν 150 μονάδες βάσης το 2024. Η ανάγκη επικαιροποιημένων στοιχείων τόσο για τους μισθούς όσο και για την ανάπτυξη καθιστά πιο ρεαλιστική την πρόβλεψη για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο.

Η Berenberg αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί εκ νέου το 2024 και ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα αποτρέψουν μια διαρκή μείωση των αυξήσεων των μισθών, περιορίζοντας τις δυνατότητες της ΕΚΤ για χαλάρωση της πολιτικής της.

Οι οικονομολόγοι της Société Générale υιοθετούν μια ακόμη πιο επιφυλακτική προσέγγιση: «Έχουμε επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις μας για πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον Δεκέμβριο στον Σεπτέμβριο, αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τα δεδομένα, κάτι το οποίο σημαίνει πως η ΕΚΤ ενδέχεται να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων φέτος».

Τα σχόλια των αναλυτών συμπλέουν με εκείνα του Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε στο Νταβός πως «δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για μείωση των επιτοκίων. Όλα όσα βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες υποδεικνύουν το αντίθετο, οπότε μπορεί να μην υπάρξει καθόλου χαλάρωση των επιτοκίων φέτος».

Διαβάστε ακόμη

Σχέδια στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας από την Κομισιόν με το βλέμμα στην Κίνα

Πόσο μειώνει το προσδόκιμο ζωής η υπερθέρμανση

Ελβετική Φρουρά του Βατικανού: Η ιστορία του μικρότερου στρατού στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ