Τις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία απαγορεύει η G7 από την 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ από τον Μάρτιο θα ακολουθήσουν και σταδιακοί περιορισμοί στις έμμεσες εισαγωγές ρωσικών πολύτιμων λίθων.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, οι χώρες της G7 θα θέσουν σε εφαρμογή έναν «ισχυρό μηχανισμό επαλήθευσης και πιστοποίησης με βάση την ιχνηλασιμότητα» για τα ακατέργαστα διαμάντια έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με Reuters, από την απαγόρευση εξαιρούνται τα διαμάντια για βιομηχανική χρήση, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στα καράτια.

Όπως υπενθυμίζει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ένα παρόμοιο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει και την απαγόρευση των διαμαντιών έχει προτείνει επίσης η ΕΕ, η οποία για να προχωρήσει περιμένει τον συντονισμό από την G7.

Τα διαμάντια είναι σημαντικός τομέας στο Βέλγιο, με την Αμβέρσα να αποτελεί τον βασικό κόμβο στο εμπόριο διαμαντιών στον κόσμο, ενώ από το λιμάνι της διέρχονται και οι περισσότεροι ακατέργαστοι λίθοι του κόσμου -αν και αυτοί πλέον κόβονται κυρίως στην Ινδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάντερ Ντε Κρο, εξέφρασε την ικανοποίησή του «που η G7 εφάρμοσε τις κεντρικές αρχές της βελγικής πρότασης».

Το σύστημα ιχνηλασιμότητας είναι άλλο ένα βήμα στο έργο που ξεκίνησε το Βέλγιο πριν από 25 χρόνια για την καταπολέμηση των «ματωμένων διαμαντιών», ενώ η ανακοίνωση της G7 προσφέρει στην Αμβέρσα μια μοναδική ευκαιρία να εξελιχθεί περισσότερο σε κέντρο εμπορίου «καθαρών» διαμαντιών.

Διαβάστε ακόμη

Εμπορεύματα: Oι προβλέψεις για τις τιμές και 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)

Apple: Προς εξαίρεση το iMessage από τον αντιμονοπωλιακό νόμο της ΕΕ

Οικονομολόγοι ΕΚΤ: Τράπεζες που είναι κόντρα στην κλιματική αλλαγή δανείζουν επιχειρήσεις που ρυπαίνουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ