Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πετρέλαιο για φέτος με ένα αρνητικό σερί δύο μηνών ακόμα και μετά από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για την ενίσχυση των περικοπών της παραγωγής.

Η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε νέο υψηλό, ενώ πολλοί αναλυτές αναμένουν την μηνιαία έκθεση World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) για ενδείξεις όσον αφορά τη συγκομιδή στις ΗΠΑ και την διεθνή κατάσταση της γεωργίας.

Ιδού πέντε γραφήματα στα οποία θα βασιστούν οι αναλυτές όσον αφορά τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Πετρέλαιο

Το αμερικανικό πετρέλαιο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά μεταβλητό. Τα futures του WTI έχουν μεταβληθεί κατά $2/ημέρα συνολικά 42 φορές φέτος, κάτι το οποίο αποτελεί υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας.

Η αστάθεια οφείλεται στην αβέβαια ζήτηση, των ανησυχιών για τα αποθέματα και των συνεχιζόμενων περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, αλλά και στις κερδοσκοπικές τάσεις.

Μεταλλεύματα

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο άνω του 3% το πρωί της Δευτέρας, με το πολύτιμο μέταλλο να έχει καταγράψει άνοδο του 15% από τις αρχές Οκτωβρίου, ενισχυμένο από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Ισραήλ αλλά και από τις εκτιμήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σχιστόλιθος

Οι προοπτικές της παραγωγικότερης σχιστολιθικής λεκάνης των ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, με την περιοχή να συνεχίζει να καταγράφει μηνιαία αύξηση της παραγωγής της από τον περασμένο Ιούνιο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η παραγωγή της Permian αναμένεται να αγγίξει τα 5,98 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Δεκέμβριο.

Γεωργία

Οι τιμές των δημητριακών έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα φέτος, χάρη στην άφθονη συγκομιδή στις ΗΠΑ, ιδιαιτέρως του καλαμποκιού αλλά και τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια προσφορά σιτηρών.

Σχετικός δείκτης του Bloomberg ο οποίος αφορά τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της σόγιας, του καλαμποκιού και του σίτου, έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 20% το 2023 και βρίσκεται σε τροχιά για την χειρότερη πτώση εδώ και μία δεκαετία. Οι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως τα επικαιροποιημένα στοιχεία της WASDE. 

Ηλεκτρικά οχήματα

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τους πολυαναμενόμενους κανονισμούς για την απαγόρευση προμήθειας πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών από την Κίνα και άλλες γεωπολιτικά και εμπορικά αντίπαλες χώρες. 

Οι κανονισμοί αυτοί ενδέχεται να περιορίσουν τον αριθμό των μοντέλων ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για επιδότηση $7.500, επηρεάζοντας την υιοθεσία της νέας τεχνολογίας. Σημειωτέον πως οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια καταγράφουν σταθερή άνοδο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Η Ελλάδα είναι το επενδυτικό στοίχημα για το 2024 (πίνακες)

COP28: Deal ΗΑΕ με την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς για την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ το Smart Park

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ