ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κοντά στην αγορά του «Arrow 3» από το Ισραήλ – Ρίχνει «άκυρο» στη Lockheed Martin

Το σύστημα αεράμυνας Arrow 3, το οποίο κατασκευάζεται από την Israel Aerospace Industries, κοστίζει περίπου 2 δισ. ευρώ

Κοντά στην αγορά του αεροπορικού αμυντικού συστήματος Arrow 3 από το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται η Γερμανία, η οποία ετοιμάζεται να ρίξει «πόρτα» στο αντίστοιχο σύστημα αεράμυνας της αμερικανικής Lockheed Martin.  

Ο Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε τη Δευτέρα επίσημη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ. Αμφότεροι εξέπεμψαν θετικά μηνύματα ως προς την πιθανότητα ολοκλήρωσης του αμυντικού deal. 

Το σύστημα αεράμυνας Arrow 3, το οποίο κατασκευάζεται από την Israel Aerospace Industries, κοστίζει περίπου 2 δισ. ευρώ. Φυσικά στο τραπέζι των επιλογών του Βερολίνου παραμένει και το αμερικανικό THAAD, η τιμή του οποίου είναι αδιευκρίνιστη.  

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Σολτς έσπευσε να δημιουργήσει ένα ταμείο 100 δισ. ευρώ, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες για χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. Ο Γερμανός Καγκελάριος έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο ταμείο ως «μια επένδυση για την ασφάλεια τη δική μας και των γειτόνων μας».  

Στις σημερινές κοινές δηλώσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι ένας από τους τομείς συνεργασίας των δύο χωρών είναι κι αυτός της αεράμυνας, ενώ έσπευσε να εξάρει τα χαρακτηριστικά και την αποτελεσματικότητα του Arrow 3.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ενιαίας αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη, η οποία όχι μόνο θα είναι πιο αποδοτική και πιο οικονομικά ωφέλιμη για κάθε χώρα – μέλος, αλλά θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ασφάλειας στην ήπειρο.  

Ένα αίτημα, το οποίο έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, έπειτα από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τη διαφαινόμενη -κατά πολλούς- αναβίωση του «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ Δύσης και Μόσχας.  

Διαβάστε επίσης

Γουές Έντενς: Το «αφεντικό» του Γιάννη Αντετοκούνμπο – Οι «χρυσές» business με το LNG και η Ελλάδα (pics)

«Tethys»: 72 ξενοδοχεία «κερδίζουν» μια δεύτερη ευκαιρία (pics)

Το γιοκ Μητσοτάκη για τον εκλογικό, τα μαλλιοτραβήγματα, η Byte, ο Νίκος, ο Χρήστος και οι εφτά θάλασσες

string(0) ""