Η Κίνα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε ενδιαφέρον συνεργασίας με τη de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως πρόκειται για μια κίνηση «πραγματισμού» αλλά οι διπλωματικές σχέσεις μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες δεδομένων των στρατηγικών βλέψεων του Πεκίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC.

Η κινεζική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πιθανότητα της επιστροφής των Ταλιμπάν εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον Derek Grossman, αναλυτή της Rand Corporation. Παράλληλα, τo Πεκίνο στοχοποιεί τις μουσουλμανικές μειονότητες στη Xinjiang εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον Ian Johnson του Council on Foreign Relations. 

Δεδομένου ότι η Κίνα και το Αφγανιστάν συνορεύουν, λίγες ώρες μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, διπλωματικές πηγές του Πεκίνου ανέφεραν πως «η Κίνα είναι έτοιμη να αναπτύξει καλές σχέσεις με τη γείτονά της». H εκπρόσωπος της κυβέρνησης Hua Chunying ανέφερε πως η θέληση των Ταλιμπάν για ανάπτυξη καλών διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα είναι κάτι θετικό, ενώ υπογράμμισε πως η Κίνα θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της χώρας.

Τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Wang Yi είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής του πολιτικού συμβουλίου των Ταλιμπάν, Mullah Abdul Ghani Baradar. 

To πρόβλημα στη Xinjiang

H μειονότητα των Ουιγούρων μουσουλμάνων διαμένει στην επαρχία Xinjiang. Οι ΗΠΑ, το Η.Β. και ο ΟΗΕ έχουν κατηγορήσει την κινεζική κυβέρνηση για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρά τις εικόνες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των μαζικών φυλακίσεων μουσουλμάνων στην επαρχία που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση της Κίνας συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε παράβαση.

«Από τη μία είναι περίεργο πως οι Κινέζοι θέλουν να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν. Από την άλλη, τα ισλαμιστικά γκρουπ αποτελούν τεράστιο πρόβλημα στην επαρχία Χinjiang», ανέφερε ο Johnson.

Φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων

Η Κίνα ανησυχεί πως το Αφγανιστάν θα μετατραπεί σε «απάγκιο» του εξτρεμιστικού γκρουπ των Ουιγούρων μουσουλμάνων με ονομασία East Turkestan Islamic Movement. Γι αυτόν το λόγο η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να εδραιώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Neil Thomas της Εurasia Group. 

H εκπρόσωπος Hua υπογράμμισε πως οι διπλωματικές σχέσεις με τους Ταλιμπάν θα «βασιστούν στον απόλυτο σεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν και την πολιτική θέληση όλων των παρατάξεων της χώρας». Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν  υποστήριξαν πως «δε θα επιτρέψουμε σε κανένα τη χρήση του Αφγανιστάν ως εφαλτήριο επιθέσεων κατά της Κίνας».

Επίσημες διπλωματικές σχέσεις

Η Κίνα ναι μεν έχει θέσει τις βάσεις για τη σύσταση διπλωματικών σχέσεων με τους Ταλιμπάν αλλά σύμφωνα με τον Ian Johnson: «η κινεζική κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει αποδείξεις πως οι Ταλιμπάν δεν προχωρούν σε μαζικές δολοφονίες, πριν τους αναγνωρίσει επίσημα ως διπλωματική δύναμη. Εάν οι Ταλιμπάν δράσουν νόμιμα τότε η Κίνα θα τους αναγνωρίσει ως κυβέρνηση πολύ πριν τις Δυτικές δυνάμεις».

Προς το παρόν, αν και οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν αποσύρει τους διπλωμάτες τους από την Καμπούλ, ο Κινέζος πρέσβης παραμένει στη χώρα. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν πρόσφατα υπογράμμισε πως δε θα στοχοποιηθούν διπλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν αλλά η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη.

Διαβάστε ακόμα

Ο μετανοήσας αοιδός, το γυαλισμένο μάτι του Σέρβου και ο «Αστέρας Διαμαντούπολης»

«Farmer Bill»: Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ – Γιατί αγοράζει γη

Mε προπληρωμένη κάρτα τα κοινωνικά επιδόματα