Οι γαλλικές μετοχές είναι πιθανό να υποστούν περαιτέρω πλήγμα από τον πολιτικό κίνδυνο τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ο αντίκτυπος θα επικεντρωθεί σε ορισμένους τομείς της αγοράς, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι blue-chip μετοχές του δείκτη CAC 40 κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη χειρότερη επίδοσή τους από τον Μάρτιο του 2022, σημειώνοντας πτώση άνω του 6%, καθώς η χώρα συγκλονίστηκε από την αιφνιδιαστική προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι αγορές τρόμαξαν λόγω της πιθανής νίκης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου και το ενδεχόμενο λαϊκιστικής δημοσιονομικής πολιτικής, μέτρων που θα στοχοποιούν τις τράπεζες και μιας «οικονομικής κρίσης τύπου Λιζ Τρας».

Μαζί με το ξεπούλημα των μετοχών, το κόστος δανεισμού κατέγραψε αύξηση και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman αναμένουν ότι η διαφορά αυτή θα παραμείνει αυξημένη τις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτό πιθανότατα θα διατηρήσει την πίεση στις γαλλικές μετοχές αυξημένη, ιδίως στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα spreads των κρατικών ομολόγων», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman σε πρόσφατη έρευνά τους.

Τα σημαντικά γαλλικά επιχειρηματικά ονόματα περιλαμβάνουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, την κατασκευαστική εταιρεία Vinci και την εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie, ενώ τα μεγαθήρια με διεθνή προσανατολισμό περιλαμβάνουν εταιρείες όπως LVMH, L’Oreal και Remy Cointreau.

Βραχυπρόθεσμα, η Goldman συμβουλεύει την επενδυτική στροφή σε αμυντικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, δεδομένης της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού πιθανότατα θα πλήξει περαιτέρω τις γαλλικές μετοχές, όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα, αν και μακροπρόθεσμα το κόμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις από ό,τι αναμενόταν, αν παραμείνει επικεντρωμένο στην εξασφάλιση μιας νίκης του υποψηφίου του στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου, προσέθεσε η Goldman, το οποίο θα «μείωνε την πιθανότητα μιας βίαιης αντίδρασης της αγοράς», αλλά θα ήταν συνεπές με τα ευρύτερα κρατικά spreads, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις εκτεθειμένες εγχώριες μετοχές.

Ο CAC 40 στο σύνολό του έχει μόνο περίπου 20% έκθεση στη Γαλλία, σύμφωνα με τη Σάρον Μπελ, ανώτερη στρατηγικό σύμβουλο μετοχών της Goldman.

«Αυτό, βέβαια, δεν συνεπάγεται μηδενική γαλλική έκθεση και οι αναλυτές προφανώς προσθέτουν ένα επιπλέον ασφάλιστρο κινδύνου για τη Γαλλία αυτή τη στιγμή, δεδομένων των επερχόμενων εκλογών», δήλωσε πρόσφατα η ίδια στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC τη Δευτέρα.

«Πρόκειται για μια αγορά που τα πήγε καλά τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες από τις εταιρείες έχουν εξαιρετικά υψηλή αποτίμηση. Το 80% εξ αυτών δραστηριοποιούνται εκτός Γαλλίας, ενώ πολλές από αυτές έχουν κέρδη σε δολάρια», συμπλήρωσε.

Από μια ευρύτερη άποψη, η υψηλότερη αντίληψη του πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη συμβάλλει στο χάσμα αποτίμησης της περιοχής σε σχέση με τις ΗΠΑ, ανέφερε η Μπελ.

«Όταν μιλάω σε παγκόσμιους πελάτες – πελάτες από την Ασία, πελάτες από τις ΗΠΑ – για επενδύσεις στην Ευρώπη, ένα από τα πρώτα πράγματα που προκύπτουν είναι ο πολιτικός κίνδυνος. Σίγουρα πιστεύω ότι αυτό το χάσμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ δεν πρόκειται να κλείσει, μπορεί να μειωθεί λίγο, αλλά δεν θα κλείσει λόγω ορισμένων από αυτούς τους κινδύνους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: 10% αύξηση στα έσοδα φέτος – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τη σεζόν

Ανάλυση Politico: Ποιες προκλήσεις υπάρχουν για τον Ρούτε όταν αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ

«Έδραση Ψαλλίδας» – «Γαντζούλας ΑΤΕΕ»: Δύο τεχνικές εταιρείες αντιμέτωπες με το ηλεκτρονικό σφυρί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ