Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζει νέο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών για την Ουκρανία, αξίας 2 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να συμπεριλάβει ρουκέτες με μεγαλύτερο βεληνεκές για πρώτη φορά, καθώς και διάφορα είδη πυρομαχικών, όπλων και ανταλλακτικών, σύμφωνα με δυο αμερικανούς αξιωματούχους ενήμερους σχετικά που μίλησαν στον πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες Τρίτη.

Το πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί πιθανόν ακόμη κι εντός της εβδομάδας, διευκρίνισαν. Θα συμπεριλάβει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, κατά τις πηγές.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (1,7 δισεκ. δολάρια) θα προέλθει από κονδύλι που επιτρέπει στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να προμηθεύεται είδη απευθείας από τη βιομηχανία, αντί να αντλεί από αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Θα διατεθεί ιδίως για την αγορά ρουκέτας νέου τύπου, της «εκτοξευόμενης από το έδαφος βόμβας μικρής διαμέτρου» (Ground Launched Small Diameter Bomb, GLSDB), που κατασκευάζουν από κοινού οι Boeing και Saab, με δραστικό βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Ως αυτό το στάδιο, η Ουάσιγκτον δεν ικανοποιεί το αίτημα του Κιέβου να σταλούν στον ουκρανικό στρατό πύραυλοι ATACMS, με βεληνεκές σχεδόν 300 χιλιομέτρων, που εκτοξεύονται από τα συστήματα HIMARS.

Ωστόσο, το βεληνεκές της GLSDB δυνητικά θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων ως τώρα εκτός εμβέλειας, στο πλαίσιο αντεπιθέσεων ή ενεργειών παρενόχλησης των ρωσικών στρατευμάτων πολύ πίσω από τις γραμμές των μετώπων.

Το Ρόιτερς είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στην πρόταση της Boeing να διατεθεί η GLSDB στην Ουκρανία τον Νοέμβριο. Τότε, αναμενόταν πως θα έφθανε στα χέρια των Ουκρανών περί την άνοιξη.

Η ρουκέτα αυτή βασίζεται στον συνδυασμό της βόμβας GBU-39 και του κινητήρα ρουκετών M26. Και τα δύο είδη αυτά αφθονούν στις αποθήκες του αμερικανικού στρατού. Είναι κατευθυνόμενη με την αξιοποίηση του συστήματος GPS, υπερνικά συστήματα ηλεκτρονικής παρεμβολής, είναι παντός καιρού και μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς τεθωρακισμένα. Η GBU-39, η οποία είναι εφοδιασμένη με μικρά, αναδιπλούμενα πτερύγια, τα οποία επιτρέπουν να διανύει πάνω από 100 χιλιόμετρα όταν η ρίψη της γίνεται από αεροσκάφος, μπορεί να πλήττει στόχους με διάμετρο ακόμη κι ενός μέτρου.

Το πακέτο θα συμπεριλάβει επίσης μέρη για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας HAWK, συστήματα κατά UAVs, ραντάρ αντιπυροβολικού και επιτήρησης του εναέριου χώρου, εξοπλισμό επικοινωνιών, UAVs τύπου PUMA, καθώς και ανταλλακτικά για συστήματα όπως οι συστοιχίες αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, κατά τις πηγές του Ρόιτερς

Θα δωριστεί εξάλλου από κράτος-σύμμαχο των ΗΠΑ εξοπλισμός για τρία νοσοκομεία εκστρατείας, σύμφωνα με τον έναν από τους αξιωματούχους.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Πέρα από το μέρος του πακέτου εξοπλισμών που θα αγοραστεί απευθείας από τη βιομηχανία, το άλλο, αξίας 400 και πλέον εκατ. δολαρίων, θα προέλθει από ειδικό κεφάλαιο που έχει στη διάθεσή του ο αμερικανός πρόεδρος και του δίνει τη δυνατότητα να αντλεί από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Στο πακέτο αυτό αναμένεται να συμπεριληφθούν οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS) και διάφορα είδη πυρομαχικών.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία αφότου εισέβαλαν στη χώρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Αυξανόμενο κίνδυνο «βλέπει» η Ρωσία

Η Ρωσία αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο από στρατιωτική σκοπιά στην Ουκρανία καθώς χώρες μέλη του NATO συνεχίζουν να εξοπλίζουν τον ουκρανικό στρατό, τόνισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι χθες Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ στη Μόσχα, ο κ. Λαβρόφ διεμήνυσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα κάνουν το παν προκειμένου τα σχέδια της Δύσης όσον αφορά την Ουκρανία να μείνουν ανεφάρμοστα.

«Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην επιτρέψουμε η Ουκρανία να γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις από δυτικές πρωτεύουσες περί παραδόσεων βαρέων αρμάτων μάχης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022. Κατηγορούνται για τεράστιες καταστροφές σε τομείς όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών υποδομών κλειδιών, όπως τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού και ύδρευσης. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατηγορούνται επίσης για τους θανάτους 7.000 και πλέον αμάχων από τον ΟΗΕ.

Ο κ. Λαβρόφ επιβεβαίωσε πως η συνάντηση έγινε διότι ο Αιγύπτιος ομόλογός του μετέφερε μήνυμα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, του Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο, κατ’ αυτόν, το μήνυμα δεν περιλάμβανε καμιά ουσιαστική πρόταση, μόνο απαιτήσεις για την απόσυρση του ρωσικού στρατού από το ουκρανικό έδαφος και τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί πως ο πόλεμος χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και το NATO για να εδραιωθεί η παγκόσμια κυριαρχία τους και πως βρίσκεται σε πόλεμο με ολόκληρη τη Δύση.

«Τα πάντα δείχνουν με απόλυτη καθαρότητα πως το ζήτημα δεν είναι επ’ ουδενί η Ουκρανία», επέμεινε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κρίνοντας πως το Κίεβο δεν ενεργεί αυτόνομα, ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα δυτικές επιδιώξεις.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αφήνει να εννοηθεί πως θα στείλει και το Ισραήλ όπλα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο να διαθέσει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, μολονότι ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως θα δεχόταν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία εάν του ζητείτο.

«Βεβαίως εξετάζω το ζήτημα», είπε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα προσφέρει βοήθεια στον ουκρανικό στρατό, όπως ιδίως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Ο κ. Νετανιάχου έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ουκρανίας, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του Ισραήλ με τη Ρωσία, που ελέγχει τον εναέριο χώρο της γειτονικής Συρίας και θεωρείται πως συχνά κάνει τα στραβά μάτια στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον δυνάμεων του Ιράν και φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Ουκρανία πυρομαχικά για το πυροβολικό που ήταν αποθηκευμένα στο Ισραήλ, ενώ άφησε να εννοηθεί πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την πλευρά του επιχειρήσεις για να εμποδίσει την παραγωγή όπλων προοριζόμενων για τη Ρωσία στο Ιράν.

«Οι ΗΠΑ ήρθαν και πήραν τεράστιο μέρος των πυρομαχικών από το Ισραήλ για να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία. Το Ισραήλ δρα επίσης, με μέσα στα οποία δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς εδώ, εναντίον της παραγωγής όπλων στο Ιράν που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ουκρανίας», είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι κατηγορούν την Τεχεράνη πως προμηθεύει τη Ρωσία με UAVs-καμικάζι που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται η Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αφηγήθηκε ακόμη στη συνέντευξή του πως του είχε ζητηθεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, αλλά δεν δέχθηκε, διότι τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Διαβεβαίωσε πως θα ήταν διατεθειμένος να μεσολαβήσει εάν του το ζήταγαν τα αντίπαλα μέρη και οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε ωστόσο πως από την εμπειρία του γνωρίζει πως για να μπορέσει να έχει επιτυχία το εγχείρημα, θα χρειαστεί να αναληφθεί πρωτοβουλία «την κατάλληλη στιγμή» και «υπό τις κατάλληλες περιστάσεις».

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφονται μετά την επίσκεψη στη Μέση Ανατολή που έκανε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και παρότρυνε το Ισραήλ να προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο προκάτοχος του κ. Νετανιάχου, ο Ναφτάλι Μπένετ, είχε κάνει απρόσμενη επίσκεψη στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2022, όπου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μετέφερε μηνύματα του κ. Πούτιν στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όμως δεν μπόρεσε να προωθήσει την οργάνωση απευθείας διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: «Κρυστάλλινοι» έλεγχοι σε ειδικά meeting room για φορολογούμενους (pics)

Ανοίγει η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών – Οι λεπτομέρειες του προγράμματος

Εnel: Ανοίγει η διαδικασία πώλησης του ελληνικού χαρτοφυλακίου με στόχο ολοκλήρωση του deal μέσα στο επόμενο τρίμηνο