Σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών, πέντε μυστηριώδη μη επανδρωμένα ιπτάμενα αντικείμενα έθεσαν σε κατάσταση συναγερμού τρία διαφορετικά κράτη. Η πολιτική ηγεσία και τα πολεμικά επιτελεία σε ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα βρίσκονται επί ποδός -πολέμου σχεδόν- και συμπεριφέρονται σαν να δέχονται απειλή από εχθρικές δυνάμεις -γήινες αλλά και ίσως όχι μόνον. Κυρίως όμως, τα «μπαλόνια-ούφο» έχουν προκαλέσει σύγχυση και, πιθανώς, μια αναβίωση της ψυχροπολεμικής υστερίας, αυτή τη φορά μεταξύ ΗΠΑ/Καναδά και Κίνας.

Παράλληλα, η αμηχανία και η παρεπόμενη μυστικοπάθεια, με ασαφείς δηλώσεις από τις επίσημες κρατικές πηγές, συνθέτουν το ιδανικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας κάθε είδους. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τείνουν να εμπλέξουν εξωγήινες δυνάμεις στα παιχνίδια δύναμης μεταξύ κρατών του παρόντος πλανήτη.

Για την ιστορία, τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα καταρρίφθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη F-22 των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, αφού βρέθηκαν να περιίπτανται λάθρα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και του Καναδά. Μετά από την κατάρριψή τους, ειδικές ομάδες του αμερικανικού ναυτικού προσπάθησαν να περισυλλέξουν από τη θάλασσα όπου κατέπεσαν όσα περισσότερα υπολείμματα από τα ως άνω αντικείμενα ήταν δυνατόν. Τα οποία και εξετάζονται στο εργαστήριο.

Το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο κατερρίφθη στις 4 Φεβρουαρίου, παρόλον ότι περιφερόταν απαρατήρητο και ανενόχλητο πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά από τις 28 Ιανουαρίου. Η αμερικανική αντικατασκοπία χαρακτήρισε σαν «κατασκοπευτικό μπαλόνι από την Κίνα», συνδέοντάς το με το ευρύτερο πρόγραμμα παρακολουθήσεων του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η άποψη των υψηλά ισταμένων στο αρχηγείο του αμερικανικού στρατού ήταν ότι το συγκεκριμένο μπαλόνι συγκέντρωνε στοιχεία γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι διαμαρτυρήθηκαν, προβάλλοντας την εικόνα του αθώου που αδίκως κατηγορείται και ενοχοποιείται. «Υπερβολική ενέργεια και σοβαρή παραβίαση της διεθνούς πρακτικής» ήταν η δήλωση εκ μέρους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Υποστήριξαν την άποψη ότι επρόκειτο για ένα αθώο μετεωρολογικό μπαλόνι, το οποίο παρασύρθηκε από τα ρεύματα του ανέμου, για να καταλήξει ακυβέρνητο στη Βόρεια Αμερική.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr