Για απώλειες περίπου 1 δισ. δολαρίων από την έκθεση στη Ρωσία προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντίμον, επικεφαλής της JP Morgan, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του ουκρανικού πολέμου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε επιστολή προς τους μετόχους της αμερικανικής τράπεζας, ο Ντίμον αναγνώρισε ότι η δυνητική ζημιά από τις ρωσικές δραστηριότητες θα φθάσει περίπου στο 1 δισ. δολάριο. «Παρατηρούμε ενεργά τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Πάντως, απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση αυτή της «χασούρας» ή το χρονικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα καταγραφεί.

Ας σημειωθεί ότι για το 2021, η αμερικανική τράπεζα πέτυχε κέρδη 48,3 δισ. δολαρίων και έσοδα 125,3 δισ. δολαρίων.

Ο Ντίμον, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της JP Morgan από το 2005, εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα επιβραδύνει σχετικά απότομα τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η κατάσταση χαρακτηρίζεται από υψηλή αβεβαιότητα.

Η τράπεζα, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ανακοίνωσε την πλήρη απόσυρση από τη Ρωσία, ως αντίποινα στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Μόσχα, καθώς έχει αναλάβει τις πληρωμές των ρωσικών κρατικών ομολόγων προς τους ομολογιούχους. Μάλιστα, γι’ αυτό τον λόγο, έχει αιτηθεί ειδικής άδειας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, ο Ντίμον αναφέρθηκε και στην σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να προβεί σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό (7,9% τον Φεβρουάριο).

«Ο συνδυασμός της ανάκαμψης από την πανδημία, ο εκρηκτικός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνουν δραματικά τους προσεχείς κινδύνους» κατέληξε ο επικεφαλής της JP Morgan, ο οποίο εκτίμησε ότι η Fed θα ανμαθεωρήσει τα επιτόκια σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με ό,τι περιμένει η αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο από το 0% στο 0,25%, με τους αναλυτές να αναμένουν μια περαιτέρω άνοδο 50 μονάδων βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο ουρανός παραμένει γεμάτος με αεροπλάνα – «φαντάσματα»

Πόσο θα κοστίσει η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Η μέγγενη της ενέργειας «πνίγει» την Ευρώπη

ΙΕΛΚΑ: Η ακρίβεια στρέφει τους Έλληνες στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας – Ποια προϊόντα είδαν αύξηση πωλήσεων