Η Κίνα αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της ψηφιακής της οικονομίας εστιάζοντας στις τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως το διαδίκτυο 6G και τα big data.

Οι νέοι στόχοι της Κίνας υπογραμμίζουν την επιθυμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες, σε μια περίοδο κατά την οποία ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζεται σε πολλούς τομείς, από τους ημιαγωγούς έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το CNCB, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της χώρας, με ανακοίνωσή του τονίζει πως «οι βασικοί κλάδοι της ψηφιακής οικονομίας» θα αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ της Κίνας μέχρι το 2025, από 7,8% το 2020.

Οι στόχοι αυτοί αποτελούν μέρος του 14ου Πενταετούς Σχεδίου της Κίνας, ενός σχεδίου ανάπτυξης δηλαδή, το οποίο εκτείνεται για μια περίοδο από το 2021 έως το 2025. Πιο αναλυτικά, η χώρα σχεδιάζει οι εθνικές διαδικτυακές λιανικές πωλήσεις να αυξηθούν από 11,76 τρισεκατομμύρια γουάν το 2020 σε 17 τρισεκατομμύρια γουάν το 2025. Αναμένει συγχρόνως, ότι η βιομηχανία λογισμικού και τεχνολογίας πληροφοριών θα αυξηθεί από 8,16 τρισεκατομμύρια γουάν το 2020 σε 14 τρισεκατομμύρια γουάν το 2025.

Σύμφωνα μάλιστα, με εκτιμήσεις, οι χρήστες της ευρυζωνικής σύνδεσης gigabit στην Κίνα θα εκτοξευτούν από 6,4 εκατομμύρια το 2020 σε 60 εκατομμύρια το 2025.

Στην πραγματικότητα, η βελτίωση και ανάπτυξη των συνδέσεων και των ταχυτήτων στο Διαδίκτυο αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Κίνας για την ενίσχυση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ. Η χώρα στοχεύει στην προώθηση της εμπορικής ανάπτυξης καθώς και στην εφαρμογή μεγάλης κλίμακας του 5G το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του πλανήτη.

Ένα βήμα μπροστά

Το Πεκίνο ωστόσο, επιθυμεί να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη, ξεκινήσει να σχεδιάζει το δίκτυο έκτης γενιάς (6G). Η Κίνα επιδιώκει να αυξήσει την υποστήριξη για έρευνα και ανάπτυξη του 6G συμμετέχοντας παράλληλα, στη δημιουργία διεθνών προτύπων για το συγκεκριμένο δίκτυο. Παρόλα αυτά, όμως, η πέμπτη γενιά μόλις άρχισε να κυκλοφορεί και δεν υπάρχουν ακόμη συμφωνημένα πρότυπα ή ορισμοί για το τι είναι το 6G.

Στο μεταξύ, ένας από τους βασικούς στόχους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας είναι να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τεχνολογικών προτύπων σε όλο τον κόσμο, κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ισχύ που έχει το Πεκίνο σε τομείς από το κινητό Διαδίκτυο έως την τεχνητή νοημοσύνη.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως τον περασμένο χρόνο, η Κίνα έχει αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τις εταιρείες τεχνολογίας θεσπίζοντας και νέους νόμους σε τομείς από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία έως την προστασία δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft: Ο απόηχος της συμφωνίας – μαμούθ με την Activision – Οι καταγγελίες για «τοξική» εργασιακή κουλτούρα

Μπόρις Τζόνσον: «Δεν υποβάλλω παραίτηση, δεν παραπλάνησα το Κοινοβούλιο»

«Ωρολογιακή βόμβα» για ΕΚΤ, κυβερνήσεις και καταναλωτές ο πληθωρισμός στην Ευρώπη (Γραφήματα)