Σχέδιο απόφασης του συμβουλίου των κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τον πόλεμο στην Ουκρανία καλεί τη Ρωσία να τερματίσει όλες τις ενέργειές της κατά του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

«Το συμβούλιο καλεί τη Ρωσική Ομοσπονδία να εγκαταλείψει τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί ιδιοκτησίας του Πυρηνικού Σταθμού της Ζαπορίζια, να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές της δυνάμεις και άλλο προσωπικό από τον σταθμό και να τερματίσει όλες τις ενέργειες κατά, και εντός, του πυρηνικού σταθμού, καθώς και κατά οποιασδήποτε άλλης πυρηνικής εγκατάστασης στην Ουκρανία», αναφέρεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το Reuters, το κείμενο αποτελεί το τρίτο σχέδιο απόφασης και επιδόθηκε από τον Καναδά στις υπόλοιπες χώρες εν όψει της συνεδρίασης του συμβουλίου των κυβερνητών αυτήν την εβδομάδα, στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη.

Η διατύπωση του σχεδίου απόφασης είναι παρόμοια με τη διατύπωση των δύο προηγούμενων αποφάσεων που υιοθετήθηκαν από το συμβούλιο των κυβερνητών τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο και οι οποίες κατήγγελλαν τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία.

Η πρώτη απόφαση αφορούσε στη ρωσική κατοχή των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. Την επομένη της έκδοσης αυτής της απόφασης, η Ρωσία κατάλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης. Οι προηγούμενες αποφάσεις υιοθετήθηκαν με μεγάλες πλειοψηφίες, με μόνο τη Ρωσία και την Κίνα να τις καταψηφίζουν.

Η σύνοδος του συμβουλίου των κυβερνητών της IAEA αρχίζει την Τετάρτη. Ο Οργανισμός απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις για την προστασία της ζώνης γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια, με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου για καταστροφικό ατύχημα.

Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει καταστροφές σε κτίρια και έχουν πλήξει τις γραμμές ηλεκτροδότησης του σταθμού, που είναι ζωτικής σημασίας για την ψύξη του πυρηνικού καυσίμου και την αποφυγή τυχόν τήξης του αντιδραστήρα.

Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα – Epsilon Net: Σε προχωρημένες συζητήσεις για τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας

Kοιτάσματα για καύσιμα 30 χρόνων στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας

Πολωνία: Αποκτά τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Gazprom στο πολωνικό τμήμα του αγωγού Yamal