Διεθνή

Ιαπωνία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το γ΄ τρίμηνο – Ύφεση κατά 3,6%

  • newsroom


Η ταχύτερη μείωση οφειλόταν κυρίως στη μεγαλύτερη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και συρρικνώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, χειρότερα από την αρχική εκτίμηση για πτώση 1,1%

Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε ελαφρώς ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το γ’ τρίμηνο, καθώς η απότομη αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19, έπληξε την ιδιωτική κατανάλωση και το επιχειρηματικό κλίμα, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης προσφοράς τσιπ.

Τα νέα δεδομένα αποτελούν «αγκάθι» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που ήλπιζαν ότι η χαλάρωση των ελλείψεων εφοδιασμού και η άρση των περιορισμών θα στήριζαν την ανάκαμψη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου αυτό το τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομία της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν τα αναθεωρημένα στοιχεία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση  της τάξης του 3,0%.

Τα στοιχεία, τα οποία ήταν χειρότερα του αναμενόμενου – και σε σχέση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για πτώση 3,1% – ισοδυναμούν με πραγματική τριμηνιαία συρρίκνωση 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι προκαταρκτικής πτώσης 0,8%.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι οικονομικές συνθήκες ήταν στάσιμες το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Atsushi Takeda, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Itochu.

Η ταχύτερη μείωση οφειλόταν κυρίως στη μεγαλύτερη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αποτελεί περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, και συρρικνώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, χειρότερα από την αρχική εκτίμηση για πτώση 1,1%.

Η κατανάλωση μειώθηκε καθώς η κακοκαιρία κράτησε τους αγοραστές στο σπίτι και η παγκόσμια έλλειψη τσιπ έπληξε τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών λόγω των εμπλοκών στην παραγωγή, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,0% έναντι της αρχικής εκτίμησης για μείωση 1,5%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σημείωσαν μικρότερη πτώση, συρρικνωμένες κατά 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι προκαταρκτικής πτώσης 3,8%.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΑΙΠΕΔ: Όλα τα projects που θα «τρέξουν» έως και το 2022

Η Dory πάει DK, η Αττικής στην Ellington, ο ΓΑΠ… κάλτσες, ο Σκρέκας πήγε στον μέγα Αλεξέι, ενώ Hines και Μέλισσα ψάχνονται

MyProperty: Nέα πλατφόρμα για πιο γρήγορες μεταβιβάσεις