Διεθνή

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον ξεμένει από βενζίνη, αν και η Colonial Pipeline επανακάμπτει

  • newsroom


Οι τιμές στην αντλία έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κορύφωση των οδικών μετακινήσεων του καλοκαιριού

Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ ξεμένει σήμερα από βενζίνη, παρόλο που η Colonial Pipeline αύξησε τον εφοδιασμό μετά την κυβερνοεπίθεση, και ενώ αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον διαβεβαιώνουν τους οδηγούς ότι οι προμήθειες θα επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα σύντομα.

Το κλείσιμο έξι ημερών του σημαντικότερου αγωγού μεταφοράς καυσίμων μετά την κυβερνοεπίθεση, έχει προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι σήμερα, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο ευάλωτες είναι οι ζωτικής σημασίας υποδομές στις ΗΠΑ στους χάκερ.

Ο μαζικός αγοραστικός πανικός συνεχίστηκε δύο ημέρες μετά την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου πετρελαιαγωγών, με αποτέλεσμα πρατήρια καύσιμων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ να ξεμένουν από βενζίνη, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονταν σε μακρινή απόσταση από τον αγωγό.

Οι τιμές στην αντλία έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και χρόνια, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της περιόδου κορύφωσης των οδικών μετακινήσεων του καλοκαιριού και καθώς η κυκλοφορία επανακάμπτει μετά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης σε εθνικό επίπεδο «σκαρφάλωσε» σε περίπου 3,04 δολάρια, η υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών.

Όπως έγινε γνωστό από τον ιστότοπο GasBuddy, σήμερα η μη διαθεσιμότητα βενζίνης ανέρχεται στο 87% στην Ουάσιγκτον, από 79% μία ημέρα πριν.

«Οι περισσότερες από αυτές τις πολιτείες/περιοχές, όπου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, συνέχισαν να καταγράφουν αγοραστικό πανικό, κάτι που είναι πιθανόν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην αργή αποκατάσταση έως τώρα», εξήγησε ο Πάτρικ ντε Χάαν του GasBuddy, συμπληρώνοντας ότι «θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες».

Η Colonial Pipeline ανακοίνωσε αργά χθες ότι έθεσε εκ νέου σε λειτουργία ολόκληρο το σύστημα πετρελαιαγωγών της, που συνδέει τα διυλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού με τις αγορές κατά μήκος της ανατολικής ακτής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθησύχασε επίσης τους Αμερικανούς οδηγούς, λέγοντας ότι ο εφοδιασμός καυσίμων θα αρχίσει να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα έως αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ορισμένες πολιτείες είδαν μέτρια βελτίωση στις ελλείψης βενζίνης, όμως έχουν ήδη καταγράψει υψηλά ποσοστά έλλειψης. Περίπου το 70% των βενζινάδικων στη Βόρεια Καρολίνα δεν διαθέτει καύσιμα και το 50% στη Βιρτζίνια, τη Νότια Καρολίνα και την Τζόρτζια.

Διαβάστε ακόμη

Φόρουμ Δελφών: Ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer μιλά για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Σκυλακάκης: «Με κανόνα ”Ν μείον 1” θα απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης»

Aegean: Πώς θα γίνει η ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ – Στα 3,20 ευρώ η τιμή διάθεσης