Διεθνή

ΗΠΑ: Πανικός για βενζίνη στα πρατήρια καυσίμων μετά την κυβερνοεπίθεση

  • newsroom


Περίπου δέκα πολιτείες από τη Φλόριντα έως τη Βιρτζίνια κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενισχύοντας το αίσθημα πανικού στους καταναλωτές

Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται σήμερα, έξι ημέρες μετά το κλείσιμο του κεντρικού αγωγού μεταφοράς καυσίμων στη χώρα, που δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

Περίπου δέκα πολιτείες από τη Φλόριντα έως τη Βιρτζίνια κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενισχύοντας το αίσθημα πανικού στους καταναλωτές, που σπεύδουν στα πρατήρια καυσίμων με μπιτόνια.

Στο 73% των πρατηρίων καυσίμων της Φλόριντα η βενζίνη είχε εξαντληθεί, σύμφωνα με τον Πάτρικ Ντε Χάαν από τον GasBuddy, τον ειδικό ιστότοπο που παρακολουθεί τις τιμές της βενζίνης. Επίσης, γύρω από το Ράλεϊ-Ντούραμ στη Βόρεια Καρολίνα, τα 7 στα 10 βενζινάδικα δεν είχαν πλέον βενζίνη, ενώ στα περίχωρα της Ατλάντα, πρωτεύουσας της Τζόρτζια, 6 στα 10 είχαν έλλειψη.

Επίσης, η βενζίνη άρχισε να σπανίζει και στη Βιρτζίνια, ακόμα και στην Ουάσινγκτον, όπου το 8% των πρατηρίων είχαν έλλειψη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Έξι ημέρες μετά το κλείσιμο του αγωγού της Colonial Pipeline και με τις κηρύξεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η αντίληψη του κοινού είναι ότι οι ελλείψεις είναι σοβαρές και ότι πρέπει να πάνε να γεμίσουν», σχολίασε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος του γραφείου συμβούλων Lipow Oil Associates.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η ζήτηση βενζίνης είναι δύο, τρεις φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την κανονική, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Η Colonial Pipeline, που μεταφέρει το 45% της βενζίνης, του ντίζελ και της κηροζίνης από τα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού προς την ανατολική ακτή, βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης την Παρασκευή το βράδυ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κλείσει το σύστημά της.

Η Colonial Pipeline δεν είναι ο μοναδικός αγωγός που τροφοδοτεί την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με καύσιμα, όμως είναι ο μεγαλύτερος. Ο ανταγωνιστής της, Plantation Pipeline, που μεταφέρει επίσης διυλισμένα προϊόντα προς την ανατολική ακτή, σταματά στη Βαλτιμόρη και έχει ικανότητα περίπου το ένα τρίτο σε σύγκριση με εκείνη της Colonial.

Η μέση τιμή του γαλονιού βενζίνης (3,79 λίτρα) στην αντλία άγγιξε τα 3 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητιστών AAA.

Η Αρχή Προστασίας των Καταναλωτών απηύθυνε στους καταναλωτές έκκληση για σύνεση. «Μη γεμίζετε πλαστικές σακούλες με βενζίνη. Ναι, ίσως αυτό να φαίνεται προφανές. Όμως, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, δεν σκέφτονται σωστά», προειδοποιεί ο οργανισμός σε τουίτ, που συνόδευε με φωτογραφία από κάποια έκρηξη.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι προβλέπει το τμήμα Private Wealth για τους πελάτες του

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: «Πράσινο φως» για τo ομόλογo της Costamare Inc.

Κορκίδης: Το καλύτερο εργασιακό νομοσχέδιο είναι αυτό που δεν αδικεί κανέναν