Πλήρεις οι τελευταίες μέρες στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Το γιουάν, έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1 προς 7 σε σχέση με το δολάριο. Ομόλογα και χρηματιστήριο στις ΗΠΑ ταρακουνήθηκαν πρόσκαιρα, αλλά τις επόμενες μέρες, ανέκαμψαν.

Αμέσως ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την Κίνα ως μια χειριστική των διεθνών ισοτιμιών χώρα, έτοιμη για την έναρξη ενός πολέμου νομισμάτων. Η Κίνα αντέδρασε αποκρούοντας τις κατηγορίες. Συμβούλεψε δε τις ΗΠΑ να σκεφτούν πολύ τον επιθετικό δρόμο που έχουν επιλέξει και που, αν συνεχίσουν να τον ακολουθούν, θα επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο και τις χρηματαγορές ανεπανόρθωτα.

Παράλληλα, αναλυτές αλλά και εταιρείες έχουν αρχίσει να φοβούνται πως τώρα που η επιβολή δασμών δεν είναι διαθέσιμη (μιας και όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη επιβληθεί δασμοί σε όλο το εύρος των εκατερωθεν εξαγωγών, ο πόλεμος θα επεκταθεί σε άλλους τομείς. Π.χ. θα μπορούσε η Κίνα να εκμεταλλευτεί την άκρως δεσπόζουσα θέση της στην παραγωγή των σπανίων γαιών στις οποίες βασίζονται οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας παγκοσμίως και φυσικά στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιμένει ότι οι επιπτώσεις για την Κίνα είναι ήδη δυσβάστακτες και ότι δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρονται παγκοσμίως στις ΗΠΑ για ασφάλεια, κάτι το οποίο τον ικανοποιεί. Αυτά σε επίπεδο αψιμαχιών. Γιατί σε βαθύτερο επίπεδο αρχίζει να διαφαίνεται και κάτι άλλο.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Πρόεδρος Τραμπ, παρόλη την νέα όξυνση που ο ίδιος δημιούργησε με τις τελευταίες κινήσεις του, δηλώνει πως είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Κινέζους για τα μεταξύ τους εκκρεμή θέματα εμπορίου που μόλις την περασμένη εβδομάδα κατέρρευσαν (μείωση του τεράστιου εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας εις βάρος των ΗΠΑ, αύξηση κινεζικών εισαγωγών σε αμερικάνικα γεωργικά προϊόντα κ.λπ.).

Τέως υψηλόβαθμο στέλεχος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε τις τελευταίες μέρες ότι είναι εξαιρετικά δύσπιστος αν ο Πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, που θα διαταράσσει συνεχώς τις χρηματαγορές. “Ο Τραμπ έχει “στοιχηματίσει” την πολιτική του επιτυχία στην οικονομική και χρηματιστηριακή ανάπτυξη στις ΗΠΑ” συμπλήρωσε. “Και δεν θα τα θέσει σε κίνδυνο ούτε το ένα ούτε το άλλο”.

Παράλληλα, και ίσως είναι ενδεικτικό, την Τρίτη 7 Αυγούστου, ένας από τους πιο σημαντικούς CEO της παγκόσμιας χρηματαγοράς, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου hedge fund παγκοσμίως, του Bridgewater Associates, δήλωσε με έμφαση πως η Κίνα συνεχίζει να είναι μία από τις σημαντικότερες χώρες να επενδύσει κανείς. Παρουσιάζει οικονομική ανάπτυξη, συμμετέχει στην τεχνολογική επανάσταση. “Αν κάποιος θέλει να διαφοροποιεί τις επενδυτικές του αποφάσεις η Κίνα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές”. Καθόλου αμελητέα δήλωση αν σκεφτεί κανείς ότι δείχνει να είμαστε στην κορύφωση ενός πολέμου κατά τον οποίο τα πράγματα είναι ρευστά και οι αμφιβολίες για επενδυτικές κινήσεις έντονες.

Μήπως και τα δύο αυτά “σημεία”, δείχνουν ότι έχουμε μπει στην αρχή του τέλους του πολέμου αυτού; Είναι τόσο σίγουρος ο Τραμπ ότι η Κίνα θα υποχωρήσει; Ή κατανοεί πως πρέπει να βρεθεί ενας ισόρροπος συμβιβασμός γιατί οι επιπτώσεις είναι δυσάρεστες και για τις δύο πλευρές; Μπορεί ένα κορυφαίο στέλεχος της παγκόσμιας αγοράς hedge fund, να προτείνει την Κίνα, αν δεν έχει μελετήσει το πότε θα λήξει αυτή η διαμάχη, το πως και κυρίως με ποιές επιπτώσεις;

Αναλυτές που ασχολούνται με την κρίση αυτή λένε κάτι αυτονόητο: σε κάθε διαπραγμάτευση τελικά κερδίζει αυτός που είναι σε θέση να εξασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλό του. Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να ισχύει. Και οι δύο πρόεδροι αισθάνονται ισχυροί στο εσωτερικό τους: ο μεν Τραμπ με τις επιδόσεις της Αμερικανικής οικονομίας -προνομιακό του πεδίο για την επανεκλογή του, ο δε Xi Jinping, θεωρεί πως ο κινέζικος λαός έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα των θυσιών που καλείται να κάνει και τον στηρίζει. Το ερώτημα είναι αν αυτή η ισορροπία θα οδηγήσει σε μια τελμάτωση και άρα σε μεγάλη διάρκεια αυτόν τον εμπορικό πόλεμο ή σε μια αναζήτηση άμεσης λύσης. Πάντως, αρχής γενομένης από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, όταν θα αρχίσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών -και για τις οποίες ο Τραμπ έχει απειλήσει πως αν αποτύχουν, το 10% των δασμών που επέβαλε πριν μία εβδομάδα θα γίνει 25%- θα φανεί πιο ξεκάθαρα που τελικά το πάνε οι δύο πλευρές.