Επενδύσεις

Goldman Sachs: Τι προβλέπει το τμήμα Private Wealth για τους πελάτες του 

  • newsroom


Η Ευρώπη παίρνει από τις ΗΠΑ τη «σκυτάλη» της πρωτιάς στην επιχείρηση ανάκαμψης – Οι «χρησμοί» της αμερικανικής τράπεζας για εμπορεύματα, μετοχές, επιτόκια και αγορά συναλλάγματος

Αλλαγή ισορροπιών σε ό,τι αφορά τη δυναμική ανάπτυξης μετά το πέρασμα της πανδημίας «βλέπει» το τμήμα Private Wealth της Goldman Sachs σε νέο του report υπό τον τίτλο «Europe taking over the baton from the US» (Η Ευρώπη παίρνει τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ).

Όπως σημειώνει την περασμένη χρονιά η βασική του πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη της τάξης του 7% για την αμερικανική οικονομία το 2021, πρόβλεψη που ήταν κατά 2% υψηλότερη από τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Toυς τελευταίους μήνες, ωστόσο, η διαφορά αυτή συρρικνώθηκε, καθώς πολλές ιδιωτικές και επίσημες προβλέψεις αναβάθμισαν τα νούμερα λόγω της ταχύτητας των εμβολιαστικών προγραμμάτων, της πιο χαλαρής αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και – μέχρι πρόσφατα – λόγω των ισχυρότερων οικονομικών στοιχείων.

Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας για τον ρυθμό ανάκαμψης της ευρωζώνης δείχνουν προς μια «αξιοσημείωτη βελτίωση», καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και μειώνονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού.

«Αναμένουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα επιταχυνθεί στο 13% κατά το γ’ τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση. Αντιθέτως, το αμερικανικό ΑΕΠ έχει σταματήσει να ξεπερνά τις προβλέψεις. Ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών (σσ. στις ΗΠΑ) έχει μειωθεί στα 2 εκατομμύρια, από 3,4 εκατ. που ήταν στα μέσα Απριλίου. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την άποψή μας ότι η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί το β’ τρίμηνο στο 10,5% σε ετήσια βάση από τρίμηνο σε τρίμηνο, με σταδιακή επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα».

Οι ανησυχίες για τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας λόγω των στοιχείων της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ η Goldman δεν το θεωρεί πιθανό, γιατί η προσθήκη 266.000 νέων θέσεων εργασίας έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο, δεν ταιριάζει με άλλους χρονικά προσδιορισμένους δείκτες.

Πρώτον, οι εργοδότες πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στις προσλήψεις μετά την πανδημία σε σχέση με τις εποχικές προσλήψεις που γίνονται συνήθως την άνοιξη. Δεύτερον, Δεύτερον, η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας ύψους $300 / εβδομάδα διατηρεί τον δείκτη αντικατάστασης – συνολικά επιδόματα ανεργίας ως ποσοστό του μισθού – πάνω από το 100% στις βιομηχανίες όπου καταβάλλονται χαμηλοί μισθοί.

Και οι δυο αυτοί παράγοντες αναμένεται ότι θα είναι προσωρινοί.

Ο πληθωρισμός

Από τον περασμένο Φεβρουάριο εκφράζονται ανησυχίες. Τους επόμενους μήνες ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί πέριξ του 2,5%, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται ότι θα αρχίσει να υποχωρεί, επιστρέφοντας κοντά στο 2% ως το τέλος του 2021. Αυτό θα εξυπηρετήσει τη Fed αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για το tapering (τη σταδιακή μείωση δηλαδή του προγράμματος αγοράς ομολόγων) που ξεκινά το α’ τρίμηνο του 2022 και θα διαρκέσει σχεδόν έναν χρόνο. Δεν αναμένεται αύξηση επιτοκίων από την Fed πριν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Για τους εμβολιασμούς εκτός ΗΠΑ

Εκτιμάται ότι χορηγούνται 20 εκατ. δόσεις ημερησίως αυτή τη στιγμή και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 30 εκατ. δόσεις/ημέρα ως τον Ιούλιο. Παράλληλα, ένα μεγαλύτερο ποσοστό εμβολίων θα κατευθυνθεί προς τις αναδυόμενες χώρες καθώς η ζήτηση σταδιακά μειώνεται στις ΗΠΑ και τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Τι προβλέπεται για εμπορεύματα, νομίσματα, ομόλογα και μετοχές

Οι προβλέψεις της Goldman για την πορεία της αγοράς εξαρτάται άμεσα από τη διεύρυνση της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Οι στρατηγικοί αναλυτές εμπορευμάτων διατηρούν τις θετικές τους προβλέψεις για το πετρέλαιο και τον χαλκό.

Για την αγορά συναλλάγματος δηλώνουν βέβαιοι για μια αξιοσημείωτη ενίσχυση του ευρώ και για την επιστροφή σε μια σημαντική υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου κατά τη διάρκεια του έτους.

Για τα επιτόκια, εκτιμούν ότι η αγορά αποτιμά την πρόωρη αύξηση των επιτοκίων από την Fed, αλλά θεωρεί εξαιρετικά χαμηλές τις πραγματικές αποδόσεις στους πιο μακροπρόθεσμους τίτλους.

Τέλος, για την αγορά μετοχών εκτιμούν ότι αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη άνοδος τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναδυόμενες αγορές δεδομένης της συνεχιζόμενης επέκτασης του ΑΕΠ διεθνώς, αλλά και λόγω των ευνοϊκών πολιτικών που ακολουθούνται.

Διαβάστε ακόμη:

Το «χρυσό αγόρι» που… αναθέτει απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου, η… ανάσταση της μούμιας και τα ακίνητα Γκερέκου στην πλατεία Λιστόν

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics) 

Άρση lockdown: Καταργούνται τα sms από 14 Μαΐου, κυκλοφορία στις 00:30 – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός (vid)