Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν με την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του.

Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ισπανίας

Ως προς την αμυντική τους συνεργασία Ισπανία και Τουρκία έχουν ήδη υπογράψει αμυντικές συμφωνίες για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός ελικοπτεροφόρου ή μίνι αεροπλανοφόρου, στα πρότυπα του ισπανικού αντίστοιχου πλοίου «Χουάν Κάρλος». Η κατασκευή του εν λόγω πλοίου, παρά τις όποιες δυσκολίες, αποτελεί διακαή πόθο για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στρέφεται ευθέως και κατά της χώρας μας καθώς ανάμεσα στα βασικά ατού του είναι η μεταφορά ενός σημαντικού αριθμού μικρών αποβατικών σκαφών.

Μέσα στα σχέδια των Τούρκων είναι το συγκεκριμένο πλοίο να μπορεί επίσης να φιλοξενήσει πέρα από ελικόπτερα και έναν αριθμό αεροσκαφών κάθετης απογείωσης όπως μία από τις εκδόσεις του αμερικανικού μαχητικού 5ης γενιάς F-35, το οποίο, να υπενθυμίσουμε, πως μέχρι ώρας τουλάχιστον η Ουάσιγκτον αρνείται να πουλήσει στην Άγκυρα.

Να επισημάνουμε πως η Τουρκία έχει αναθέσει στο ισπανικό ναυπηγείο Navantia το σχέδιο του εν λόγο πλοίου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με την προοπτική απόκτησης, βάση σχετικού συμβολαίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, ακόμη ενός στο μέλλον.

Σημειώνεται πως οι Ισπανοί είχαν υποβάλει επίσημα πρόταση αναφορικά με την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών F-110 και προς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η πρότασή τους, ωστόσο, αποκλείστηκε κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης της σχετικής διαδικασίας που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμα:

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις – Όλες οι αλλαγές που φέρνει

Αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 1.800 ευρώ από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (vid)

Apple: Πώς μπορείτε να επισκευάσετε οι ίδιοι το iPhone ή το Mac σας