Ακόμη και ο πληθυσμός του 1,4 δισ. που κατοικεί στην Κίνα δεν θα ήταν αρκετός για να γεμίσει τα άδεια σπίτια στη χώρα, δήλωσε το Σάββατο πρώην αξιωματούχος ασκώντας δημόσια κριτική στην αγορά ακινήτων της χώρας, που έχει πληγεί από την κρίση μετά και την κατάρρευση της Evergrande.

«Πόσα άδεια σπίτια υπάρχουν τώρα; Κάθε ειδικός δίνει έναν πολύ διαφορετικό αριθμό, με τους πιο ακραίους να πιστεύουν ότι ο σημερινός αριθμός των κενών κατοικιών είναι αρκετός για 3 δισ. ανθρώπους», δήλωσε ο 81χρονος He Keng, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της στατιστικής Αρχής.

«Αυτή η εκτίμηση μπορεί να είναι λίγο μεγάλη, αλλά 1,4 δισ. άνθρωποι πιθανότατα δεν μπορούν να τις γεμίσουν», είπε σε φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντονγκουάν στη νότια Κίνα, σε μια σπάνια πράξη δημόσιας κριτικής.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δηλώσεις του υπάρχουν σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το επίσημο China News Service.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η έκφραση της αρνητικής άποψης του He Keng για αυτόν τον σημαντικό τομέα της οικονομίας σε ένα δημόσιο φόρουμ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το επίσημο αφήγημα ότι η κινεζική οικονομία είναι ανθεκτική.

«Όλα τα είδη των σχολίων που προβλέπουν την κατάρρευση της οικονομίας στην Κίνα συνεχίζουν να εμφανίζονται στην επιφάνεια κάθε τόσο, αλλά αυτό που έχει καταρρεύσει είναι η συγκεκριμένη ρητορική, όχι η οικονομία της Κίνας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας, που κάποτε αποτελούσε τον πυλώνα της οικονομίας, έχει υποχωρήσει από το 2021, όταν ο κολοσσός των ακινήτων Evergrande Group αθέτησε τις υποχρεώσεις του, έπειτα από τον περιορισμό του νέου δανεισμού.

Σύμφωνα με το Reuters, στα τέλη Αυγούστου η συνολική επιφάνεια στα απούλητα σπίτια έφτανε τα 648 εκατ. τ.μ., σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικής Στατιστικής Αρχής. Κατά τους υπολογισμούς του Reuters, με μέσο μέγεθος κατοικίας τα 90 τ.μ., ο παραπάνω αριθμός θα ισοδυναμούσε με 7,2 εκατ. άδεια σπίτια.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, σε αυτά δεν υπολογίζονται τα πολυάριθμα οικιστικά έργα που έχουν ήδη πωληθεί χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, λόγω προβλημάτων στις ταμειακές ροές, ούτε όλα τα σπίτια που αγοράστηκαν κατά την τελευταία ανάκαμψη της αγοράς το 2016 και παραμένουν κενά, και συνολικά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κενών χώρων.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Πατέρας: Ανέφικτος στόχος για τη ναυτιλία η απανθρακοποίηση έως το 2050

Τριετίες: Παράθυρο για αναδρομικές αυξήσεις σε χιλιάδες εργαζομένους

Βιλερουά (ΕΚΤ): Η αναταραχή στα καύσιμα δεν θα επηρεάσει τον στόχο για πληθωρισμό 2% το 2025 (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ