Η πλήρης απανθρακοποίηση της ναυτιλίας έως το 2050 αποτελεί σημαντική πρόκληση και δυσεπίλυτο γρίφο για τον κλάδο.

Την επιφύλαξη τους ως προς τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ναυτιλιακή βιομηχανία, εξέφρασαν κατά το πρόσφατο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών, αρκετοί εκ των ομιλητών και των συμμετεχόντων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος δρ. Γεώργιος Πατέρας κατά την ομιλία του ανέφερε πως -με τα σημερινά δεδομένα- η πλήρης κατάργηση του άνθρακα μέχρι και το 2050 αποτελεί έναν μάλλον ανέφικτο στόχο για τη ναυτιλία, ενώ τόνισε πως ακόμη και αν ο κλάδος εξαλείψει πλήρως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ατμόσφαιρα δεν θα απαλλαγεί από τις επιβλαβείς χημικές ενώσεις.

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΝΕΕ κ. Γιάννης Πλατσιδάκης και κ. Γιάννης Τριφύλλης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΝΕΕ κ. Νίκος Τσαβλίρης, καθώς και το τακτικό μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στον International Maritime Organization – IMO Ο κ. Πάνος Ζαχαριάδης, κινήθηκαν σε παρόμοιο μήκος κύματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πλατσιδάκης τόνισε πως η ναυτιλία ενστερνίστηκε την ευθύνη για τον περιορισμό των ρύπων, σε αντίθεση με την αυτοκινητοβιομηχανία ή την αεροπορική βιομηχανία, όπου η ευθύνη βαρύνει εξ ολοκλήρου τις κατασκευάστριες εταιρείες, ενώ ο κ. Τρίφυλλης επεσήμανε τις παράπλευρες συνέπειες που οδηγούν σε εμφάνιση τάσεων συγκεντρωτισμού σε ολοένα και λιγότερες εταιρείες.

Ο κ. Τσαβλίρης ανέφερε πως εάν δε δοθεί σύντομα τεχνολογική λύση για εναλλακτική πηγή ενέργειας στον κλάδο, οι επιπτώσεις στο κλίμα θα επιδεινωθούν.

Ο κ. Ζαχαριάδης με τη σειρά του, σχολιάζοντας τις προοπτικές των εναλλακτικών καυσίμων, φάνηκε μάλλον απαισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα τους ως προς την επίτευξη των στόχων, δίνοντας ως παράδειγμα το υδρογόνο, το οποίο εκτιμά πως θα έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε ακόμη:

Optima bank: Στόχος η υπερκάλυψη της ΑΜΚ – Το success story που την οδήγησε στην «πόρτα» του ΧΑ

Γολγοθάς οι μεταβιβάσεις λόγω γραφειοκρατίας – Αργεί ο ψηφιακός φάκελος ακινήτων

Το «ελληνικό θαύμα» της Zara

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ