Μια «πιο δίκαιη» παγκόσμια τάξη οραματίζονται Κίνα και Ρωσία, καθώς πέντε εβδομάδες αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, διαβεβαιώθηκε εκ νέου σήμερα από τον Κινέζο ομόλογό του για τη «χωρίς όριο» φιλία των δύο χωρών απέναντι στις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, έχοντας έρθει αντιμέτωπη με την ουκρανική αντίσταση και την ενότητα των δυτικών δημοκρατιών, οι οποίες υιοθέτησαν κυρώσεις άνευ προηγουμένου εναντίον της, η Ρωσία δεν μπορεί παρά να υπολογίζει στην κινεζική ισχύ για να ξεφύγει από την πλήρη οικονομική απομόνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σεργκέι Λαβρόφ επωφελήθηκε από μια διμερή συνάντηση στην ανατολική Κίνα με τον ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, για να ανακοινώσει την έλευση μιας νέας παγκόσμιας τάξης, την οποία ονειρεύονται οι δύο χώρες.

«Βιώνουμε ένα πολύ σοβαρό στάδιο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων», δηλώνει σε βίντεο της συνομιλίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο του.

«Είμαι πεπεισμένος πως, στο τέλος αυτού του σταδίου, η διεθνής κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και εμείς […] θα κατευθυνόμαστε προς μια πολυπολική, δίκαιη, δημοκρατική παγκόσμια τάξη», είπε απευθυνόμενος στον οικοδεσπότη του.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, οι δύο χώρες αναφέρουν πως θέλουν «να συνεχίσουν την εμβάθυνση του συντονισμου στην εξωτερική πολιτική» και «να διευρύνουν την κοινή δράση», χωρίς όμως να αναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα.

«Αντίθεση στην ηγεμονία»

Οι δυτικές δυνάμεις προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάτι που θα επέτρεπε στη Ρωσία να μειώσει τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις. Οι κινεζικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν σύνεση στις ανταλλαγές τους με τη Ρωσία, φοβούμενες μήπως πληγούν εμμέσως από τις κυρώσεις αυτές.

Συνεπώς, ο Σεργκέι Λαβρόφ χρειάστηκε να αρκεστεί σε μια εκ νέου διαβεβαίωση για την απεριόριστη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τις ΗΠΑ.

«Η σινορωσική συνεργασία είναι χωρίς όρια. Η αναζήτησή μας για ειρήνη είναι χωρίς όρια, η υπεράσπιση της ασφάλειάς μας είναι χωρίς όρια, η αντίθεσή μας στην ηγεμονία είναι χωρίς όρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Ουενμπίν, ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Κίνα αρνείται να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, ο Ουάνγκ Γι είχε μάλιστα χαιρετίσει τη «στέρεη σαν βράχο» φιλία με τη Ρωσία και είχε υπεραμυνθεί των «εύλογων» ανησυχιών της χώρας για την ασφάλειά της.

Μερικές εβδομάδες πριν από τον πόλεμο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε γίνει θερμά δεκτός από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο. Οι δύο χώρες είχαν ήδη από τότε κάνει λόγο για φιλία «χωρίς όρια» και είχαν καταγγείλει «την επέκταση του ΝΑΤΟ».

Το Αφγανιστάν στο μενού

Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συμμετάσχει στην Κίνα σε δύο ημέρες συνεδριάσεων με θέμα το Αφγανιστάν, στη διάρκεια των οποίων θα βρεθεί δίπλα σε έναν Αμερικανό διπλωμάτη. Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, Κίνα και Ρωσία είχαν δει στην αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Καμπούλ μια απόδειξη της εξασθένησης της Αμερικής.

Στις συνεδριάσεις, οι οποίες οργανώνονται στο Τουνσί, στη μεγάλη περιφέρεια της Σανγκάης, μετέχουν επτά χώρες γειτονικές του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, αναμένεται επίσης ο Αμίρ Χαν Μουτακί, επικεφαλής της διπλωματίας των Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην εξουσία στην Καμπούλ.

Παραλλήλως, πρόκειται να διεξαχθεί μια σύνοδος ενός «μηχανισμού διαβούλευσης» για το Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή διπλωματών από Κίνα, Ρωσία, Πακιστάν, αλλά και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον για το Αφγανιστάν, Τομ Γουέστ, πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο.

Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γουάνγκ Γι στην Καμπούλ, για πρώτη φορά από την άνοδο στην εξουσία των φονταμενταλιστών ισλαμιστών τον περασμένο Αύγουστο. Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει με το Αφγανιστάν σύνορα μήκους μόλις 76 χιλιομέτρων σε πολύ μεγάλο υψόμετρο.

Εξάλλου, η Κίνα εκφράζει από καιρό φόβους ότι ο γείτονάς του μπορεί να αποτελέσει βάση αναδίπλωσης για τους αυτονομιστές και τους ισλαμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων που αποτελεί την πλειονότητα στην εκτεταμένη βορειοδυτική κινεζική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

Διαβάστε ακόμη

Οι Γερμανοί ναυλώνουν δύο πλωτούς σταθμούς φυσικού αερίου από τον Γιώργο Προκοπίου

Καμπανάκι Λαγκάρντ από Κύπρο: Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση (upd)

Η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες