Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Λάρι Φινκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «βραδυφλεγής κρίση» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, «με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», σύμφωνα με τον Guardian.

Σε επιστολή του προς επενδυτές και διευθύνοντες συμβούλους, ο ιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού των 8,6 τρισ. δολαρίων σημείωσε πως η κατάρρευση της SVB είναι ένα παράδειγμα του «τιμήματος που πληρώνουμε για τις δεκαετίες εύκολου χρήματος».

Η απότομη άνοδος των επιτοκίων ήταν «το πρώτο ντόμινο που έπεσε» ενώ η SVB ήταν ένα παράδειγμα του δεύτερου, έγραψε ο Φινκ, προειδοποιώντας ότι και άλλες περιφερειακές τράπεζες και επενδυτές που στηρίζονται στη μόχλευση θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Επίσης, ο Φινκ υποστήριξε πως η ταχεία αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών βοήθησε στη σταθεροποίηση των αγορών μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από το 2008. Όμως, συνέκρινε τα πρόσφατα γεγονότα με την κρίση των αποταμιευτικών και δανειοδοτικών ενώσεων τη δεκαετία του ’80, τότε όπου κατέρρευσαν περισσότεροι από 1.000 δανειστές.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ (παρόμοια με την κρίση του 1980), με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», υπογράμμισε. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι τράπεζες αναπόφευκτα θα περιορίσουν τον δανεισμό, γεγονός που θα ωθήσει περισσότερες εταιρείες να στραφούν στις κεφαλαιαγορές, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Όπως προέβλεψε ο Φινκ, τα κεφάλαια που επενδύονται σε επενδύσεις που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα και ιδιωτικές πιστώσεις, «θα μπορούσαν να είναι το τρίτο ντόμινο που θα πέσει», ειδικά εάν έχουν χρησιμοποιήσει δανεικά χρήματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις, όπως υποστηρίζει το μεγαλοστέλεχος της BlackRock.

Διαβάστε ακόμα 

Η «μάχη» του Καραμανλή, η απόφαση Μητσοτάκη για τα Χανιά, ο Μυστακίδης πήρε την τράπεζα και το «Τ» της Cosmote 

Πώς οι DJs απέκτησαν το δικό τους star-system – Αυτοί είναι οι πιο περιζήτητοι με αμοιβές μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ το πάρτι 

Βουλιαγμένη όπως… Σεν Τροπέ – Εκτοξεύτηκαν οι τιμές για ακίνητα