Νέες οικονομικές κυρώσεις και απαγόρευση στην έκδοση βίζας σε όσους υποδαυλίζουν τη βία στο Σουδάν θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία για το Σουδάν. Ο Τζέικ Σάλιβαν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις κυρώσεις που εξετάζουν οι ΗΠΑ, ούτε διευκρίνισε ποια πρόσωπα θα στοχοποιηθούν.

«Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) είναι μια τραγωδία που έχει ήδη στοιχίσει πάρα πολλές ζωές και πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Σάλιβαν. «Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Σουδάν», πρόσθεσε.

Τις νέες κυρώσεις είχε προαναγγείλει νωρίτερα, από το Όσλο της Νορβηγίας, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ. Ο Μπλίνκεν δεν επέρριψε ευθύνες σε καμία από τις δύο πλευρές για την παραβίαση της προσωρινής εκεχειρίας που, όπως είπε, ήταν «απίστευτα ατελής και εύθραυστη».

Από τον εμφύλιο που ξέσπασε στο Σουδάν στις 15 Απριλίου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι υπολογίζονται στο 1,2 εκατ., ενώ 400.000 έχουν φύγει σε γειτονικές χώρες για να γλιτώσουν.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, ο αρχηγός του στρατού, Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και ο διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΔΤΥ, Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό ή Χεμέτι, ανέτρεψαν μαζί την κυβέρνηση του Σουδάν τον Οκτώβριο 2021.

Ετοιμάζονταν να υπογράψουν συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών και την παράδοση της εξουσίας σε κυβέρνηση πολιτικών, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Χθες (31/5/2023) ο στρατός ανακοίνωσε ότι σταματά τις συνομιλίες με τις ΔΤΥ, εντείνοντας τους φόβους ότι η σύγκρουση αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Οι πέντε τάσεις για τα οικόπεδα στην Αττική και η πρόβλεψη για την πορεία των τιμών (πίνακας)

Petrofin: Στα 51,9 δισ. η τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας – Mειωμένη κατά 1,3%

Meteo: Το 2023 καταγράφηκε ο πιο ψυχρός Μάιος των τελευταίων 14 ετών (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ