Οι επενδυτές σύντομα πρόκειται να μάθουν εάν ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός του κόσμου θα σώσει την Ευρώπη από ένα δυσβάσταχτο και κρύο χειμώνα.

Ο αγωγός Nord Stream 1 ο οποίος συνήθως παρέχει 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία αναμένεται να επαναλειτουργήσει την Πέμπτη. Το ερώτημα είναι εάν θα το κάνει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί εδώ και καιρό να προετοιμάσει τα κράτη-μέλη της για μία πιθανή διακοπή των εισροών ρωσικού φυσικού αερίου. Σημειωτέον πως η Γερμανία λαμβάνει το 35% του φυσικού αερίου της μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol, «η άποψή μου είναι πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο χειμώνα και να μη δώσουν “πάτημα” στην άσκηση γεωπολιτικής πίεσης από τον Putin».

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 60% τον περασμένο Ιούνιο λόγω «τεχνικών προβλημάτων» τα οποία έχουν -πια- επιλυθεί. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, η Gazprom ανακοίνωσε πως λόγω «ανωτέρας βίας» δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα συμβόλαια παροχής φυσικού αερίου προς τους ευρωπαίους πελάτες της. 

Η Ε.Ε. και η Γερμανία έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία πως εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο και την ενέργεια ως ανταπάντηση στις κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα οι οποίες εφαρμόστηκαν μετά από την απρόκλητη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Αν και τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να αυξήσουν τα αποθεματικά ενέργειάς τους, η Γηραιά Ήπειρος υποφέρει από ένα δριμύτατο κύμα καύσωνα το οποίο θα αντισταθμίσει οποιεσδήποτε προσπάθειες.

«Πιστεύουμε πως ο Putin έχει “οπλοποιήσει” το φυσικό αέριο. Πιστεύουμε πως η Ρωσία δεν πρόκειται να συνεχίσει την ομαλή ροή φυσικού αερίου στις 21 Ιουλίου μέσω του Nord Stream 1, αν και πιθανώς η ροή θα συνεχίσει τουλάχιστον μειωμένη και διακοπτόμενη», τόνισε το στέλεχος της Evercore, Krishna Guha.

Ο Guha τονίζει πως η μερική παροχή αερίου προς την Ευρώπη θα αποσαθροποιήσει τις κυρώσεις της περιοχής προς τη Μόσχα και θα αυξήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο ενόψει του δύσκολου χειμώνα: «η άποψή μας είναι πως η έλλειψη αυτή του φυσικού αερίου θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση σταματώντας -σε βάθος χρόνου- τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ».

Το μακροοικονομικό στρες το οποίο υπόκειται η Ευρωζώνη έχει φανεί ξεκάθαρα στην πρόσφατη μείωση της ισοτιμίας ευρώδολαρίου.

Μετάδοση της κρίσης

H Goldman Sachs, από την πλευρά της, αναμένει τη δημιουργία οικονομικής ύφεσης στη Γερμανία, ενώ η πιθανότητα μετάδοσής της προς την υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται στο 50%. Παράλληλα, η ύφεση αυτή, σύμφωνα με τον αναλυτή Jan Hatzius θα πλήξει και την οικονομία των ΗΠΑ. Εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου παραμείνουν σε δραματικά χαμηλά επίπεδα ακόμα και μετά την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του, η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα μειωθεί από το 9% του προηγούμενου τριμήνου στο -4% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Αυτό θα προκαλέσει, με τη σειρά του, μείωση του ετήσιου ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,25% για τα επόμενα τρία τρίμηνα, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση», τόνισε ο Hatzius.

Η έλλειψη φυσικού αερίου θα αυξήσει, επίσης, τις τιμές ενέργειας και αγαθών στην Ευρώπη, επηρεάζοντας σημαντικά και τη βιομηχανική παραγωγή της περιοχής η οποία θα «πλήξει περαιτέρω την αναπτυξιακή προοπτική των ΗΠΑ και θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις».

Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών φυσικού αερίου κατά 1.051% σε σχέση με τις τιμές του 2019.

Όσο για τον αναλυτή της Jefferies, Simon Toennessen, η ανάγκη χρήσης δελτίων ενέργειας στη Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα αποδειχθεί καταστροφική για την οικονομία της, ενώ ακόμα και μία αύξηση των ροών στο 40% του συνόλου θα οδηγήσει σε ελλείψεις ενέργειας στη χώρα της τάξης του 10%-20% το α’ εξάμηνο του 2023. 

Διαφορετική άποψη έχει ο Ole Hansen, στέλεχος της Saxo Bank ο οποίος αναμένει πως οι ροές φυσικού αερίου θα συνεχίσουν όπως είχαν.

Σε συνέντευξή του στο MarketWatch, o Hansen τόνισε πως «η μείωση του κινδύνου έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη του ευρώ και επιστροφή της επενδυτικής “όρεξης” στις αγορές».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Neil Wilson του Markets.com, η πρόσφατη ανακοίνωση της Gazprom για «ανωτέρα βία» ενδέχεται να αποτελεί άσχημα νέα για την Ευρώπη, αφού υποδεικνύει πως η εταιρεία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των παροχών της, ενώ προσφέρει στη Μόσχα μία εύκολη δικαιολογία για την άρση των ροών.

Στην «τέλεια καταιγίδα» των κρίσεων αυτής της εβδομάδας ενδέχεται να προστεθεί τόσο η πιθανή κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης όσο και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

EasyJet: Αγοράζει επιπλέον 56 αεροπλάνα από την Airbus

Πέφτει η κυβέρνηση Ντράγκι – Δεν παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από κεντροδεξιά και Πέντε Αστέρια

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στους πιστωτές το… μπαλάκι – Ποιοι εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας