Όλοι ονειρευόμαστε κάποια στιγμή να γίνουμε εκατομμυριούχοι, για να νιώθουμε οικονομικά ασφαλείς και ευτυχισμένοι. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν, ότι όσοι το έχουν καταφέρει αυτό, συνεχίζουν να ανησυχούν πως δεν έχουν αρκετά χρήματα. Πρόκειται για απληστία ή για ρεαλιστικές σκέψεις δεδομένων των καιρών μας, που διακατέχονται από έλλειψη σταθερότητας και απανωτές κρίσεις;

Πιο συγκεκριμένα γιατροί, δικηγόροι και άλλοι υψηλά αμειβόμενοι επαγγελματίες στις ΗΠΑ που επωφελούνται από σταθερές θέσεις εργασίας, ιδιοκτησία σπιτιού και έναν γεμάτο αποταμιευτικό λογαριασμό συνταξιοδότησης δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται καθόλου καλά. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι αισθάνονται φτωχοί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Bloomberg.

Από αυτούς που βγάζουν περισσότερα από 175.000 δολάρια ετησίως, ή αλλιώς βρίσκονται στο top 10% των φορολογούμενων, το ένα τέταρτο είπε ότι ήταν είτε «πολύ φτωχοί», «φτωχοί» ή «τα βγάλουν πέρα, αλλά με δυσκολία». Ακόμη και ένα μερίδιο όσων βγάζουν περισσότερα από 500.000 δολάρια και 1.000.000 δολάρια είπε το ίδιο.

Αυτές τις μέρες, λιγότεροι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των εκατομμυριούχων, αισθάνονται σίγουροι για την οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με το CNBC.

Παρά την υψηλή περιουσία τους, λιγότεροι από τους μισούς εκατομμυριούχους, ή το 44%, ένιωθαν «πολύ άνετα», σύμφωνα με μια ξεχωριστή έκθεση της Edelman Financial Engines.

Στην πραγματικότητα, μόνο το 12% των Αμερικανών – και μόλις το 29% των εκατομμυριούχων – θεωρούν τους εαυτούς τους πλούσιους, αναφέρει η έκθεση.

Δεν έχει να κάνει με ποιότητα αλλά με ποσότητα

«Τι θα χρειαζόταν για να νιώθεις πλούσιος;» είπε ο Jason Van de Loo, Chief Client Officer στην Edelman Financial Engines. «Η σύντομη απάντηση είναι περισσότερα».

Οι πιο πολλοί άνθρωποι είπαν ότι θα χρειάζονταν 1 εκατομμύριο δολάρια στην τράπεζα, αν και άτομα με μεγάλη περιουσία βάζουν τον πήχη πολύ πιο ψηλά. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι θα χρειάζονταν πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια και το ένα τρίτο είπε ότι θα χρειαζόταν περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια, διαπίστωσε η Edelman Financial Engines.

Όσον αφορά τον μισθό τους, οι Αμερικανοί ανέφεραν ότι θα έπρεπε να κερδίζουν 233.000 δολάρια κατά μέσο όρο για να αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς, σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα της Bankrate. Αλλά για να αισθάνονται πλούσιοι, θα έπρεπε να κερδίζουν σχεδόν μισό εκατομμύριο ετησίως, ή 483.000 δολάρια, κατά μέσο όρο.
Ο επίμονος πληθωρισμός έχει κάνει τα πάντα πιο ακριβά. Τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν αυξανόμενα έξοδα παιδικής φροντίδας, αυξημένα δάνεια αυτοκινήτων, υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και ρεκόρ στις τιμές ενοικίων.

Για να γεφυρωθεί το χάσμα, περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται σε πιστωτικές κάρτες για την κάλυψη των καθημερινών εξόδων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο έτος, το χρέος των πιστωτικών καρτών εκτοξεύτηκε σε υψηλό όλων των εποχών, ενώ το ποσοστό προσωπικών αποταμιεύσεων μειώθηκε.

Όμως το αμερικανικό όνειρο έχει γίνει πιο δύσκολο να επιτευχθεί, εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον Mark Hamrick, ανώτερο οικονομικό αναλυτή της Bankrate.

«Οι διαρθρωτικές ή μακροπρόθεσμες αλλαγές έχουν βλάψει την ικανότητα των Αμερικανών να διαχειρίζονται τα προσωπικά τους οικονομικά», είπε.

«Κάποτε ένα παντρεμένο ζευγάρι, με παιδιά, μπορούσε να τα βγάλει πέρα ​​με έναν μόνο μισθό στο σπίτι, αλλά πλέον εκείνες οι ημέρες ως επί το πλείστον ανήκουν στο παρελθόν,» πρόσθεσε.

Τα χρήματα συνεχίζουν να είναι η Νο. 1 πηγή άγχους μεταξύ των νοικοκυριών, υπογράμμισε ο Van de Loo.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Τζάκσον Χολ): Είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε κι άλλο τα επιτόκια (tweets)

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,558 δισ. ευρώ – Tι δείχνουν τα τελικά στοιχεία 7μήνου

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σε δημόσια διαβούλευση – Τι αλλάζει σε ωράρια και μισθούς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ