Το Μεξικό κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, καταγράφοντας 439.000 εκατομμύρια συναλλαγές, έναντι 393.000 της Κίνας ως αποτέλεσμα των κακών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την el pais, τα εμβάσματα από μετανάστες στις ΗΠΑ προς τις οικογένειές τους στο Μεξικό ξεπέρασαν τις προβλέψεις, φτάνοντας τα 57,7 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται ότι όταν γίνουν διαθέσιμα τα πλήρη στοιχεία για το 2023, το συνολικό ποσό θα είναι κοντά στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας σε ένα νέο ρεκόρ.

Οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ σημείωσαν άλλο ένα ρεκόρ, στα 32,9 δισ. δολάρια, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου.

Η οικονομική δυναμική του Μεξικού, που σύμφωνα με διεθνείς οικονομολόγους ξεπερνά όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, έτυχε πολύ ευνοϊκής υποδοχής στη Wall Street. Οταν η κυβέρνηση εξέδωσε ομόλογα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του έτους, οι προσφορές από Αμερικανούς επενδυτές ήταν τριπλάσιες του ποσού της έκδοσης. Και επιπλέον, το Μεξικό μόλις πούλησε και άλλα ομόλογα, ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Το μεξικάνικο πέσο ανατιμήθηκε 13% έναντι του δολαρίου, στη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά το κολομβιανό νόμισμα. Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι κάτω από τα 17 πέσος ανά δολάριο εδώ και αρκετούς μήνες, πολύ μακριά από τα περισσότερα από 20 πέσος που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Εάν το νόμισμα είναι ισχυρό, τα εμβάσματα που στέλνουν οι μετανάστες χάνουν αξία, αλλά ακόμα κι έτσι, τα πράγματα πάνε καλά.

Παρά τα παραπάνω, οι μετανάστες συνεχίζουν να υποφέρουν κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ και η διακίνηση όπλων και ναρκωτικών γίνεται χωρίς έλεγχο, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στις απλούς κατοίκους της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Oι επενδύσεις θα είναι η κινητήρια δύναμη για την Ελλάδα το 2024-2025

«Σάρωσε» το ΙΡΟ για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Ποιο ζώο θυσιάζει τον ύπνο -και τον εαυτό του- για το σεξ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ