Σε μία νέα ανησυχητική πρόβλεψη όχι μόνο για τον τραπεζικό κλάδο αλλά αλλά και για την αγορά ομολόγων προχώρησε σήμερα ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι.

Ο συγγραφέας του«Rich Dad Poor Dad», μιλώντας χθες στο FoxNews προέβλεψε ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse, καθώς η ιδιαίτερα ευμετάβλητη αγορά ομολόγων παραπαίει.

Η εν λόγω πρόβλεψη έγινε λίγες μόνο ώρες πριν η ίδια η Credit Suisse παραδεχθεί ότι έχει «ουσιώδεις αδυναμίες», καθώς το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της από την αθέτηση πληρωμών έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της τράπεζας.

Ο Κιγιοσάκι πιστεύει ότι η ελβετική τράπεζα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα, εν μέσω των κλυδωνισμών από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank (SVB).

«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου-είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse-, δήλωσε ο συνιδρυτής της Rich Dad Company, επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει.

Λίγες ημέρες αφότου η SVB, η τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου και νεοφυείς επιχειρήσεις, κήρυξε πτώχευση, η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προκειμένου να προστατευθούν οι καταθέτες.

Το πρόβλημα των ομολόγων

Σύμφωνα με την DailyMail, o Κιγιοσάκι εξήγησε περαιτέρω πώς η αγορά ομολόγων – το «μεγαλύτερο πρόβλημα» της οικονομίας – θα βάλει τις ΗΠΑ σε μεγάλη δοκιμασία, καθώς αναμένει ότι το αμερικανικό δολάριο θα αποδυναμωθεί. «Το αμερικανικό δολάριο χάνει την ομοιογένειά του στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Οπότε θα τυπώνουν όλο και περισσότερο και περισσότερο», δήλωσε ο επενδυτής κρατώντας ένα χαρτονόμισμα του δολαρίου, «στην προπάθειά τους να αποτρέψουν την κατάρρευσή του».

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τους ατομικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης (IRAs) στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληγεί περισσότερο από τις διασώσεις των τραπεζών.

«Η γενιά μου, οι boomers, προσπαθούμε να συνταξιοδοτηθούμε. Οπότε αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα από πολλές απόψεις», δήλωσε ο Κιγιοσάκι. «Όπως είπα, και πάλι, νομίζω ότι η Fed και η FDIC σηματοδότησαν ότι πρόκειται να τυπώσουν ξανά, κίνηση που αποτελεί στήριγμα για τις μετοχές. Αλλά ανησυχώ για την Credit Suisse», ανέφερε.

Εν μέσω υπερπληθωρισμού και περισσότερου χρήματος στην αγορά, ο Κιγιοσάκι συμβούλευσε του επενδυτές να «ποντάρουν» σε ασήμι και χρυσό εν μέσω ασταθούς αγοράς.

«Η Fed και η FDIC προκαλούν υπερπληθωρισμό, γεγονός που καθιστά τον χρυσό και το ασήμι ακόμα καλύτερες επενδύσεις», είπε ο επενδυτής.

Οι αδυναμίες της Credit Suisse

Για το 2021 και το 2022, «ο εσωτερικός έλεγχος του ομίλου στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση δεν ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε η Credit Suisse στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη. «Η Διοίκηση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι και οι διαδικασίες έρευνας δεν ήταν αποτελεσματικές». Οι ουδιώδεις αδυναμίες που εντοπίστηκαν σχετίζονται με την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις, σύμφωνα με την τράπεζα.

Η τράπεζα υιοθετεί ένα σχέδιο για να διορθωθούν οι σημαντικές αδυναμίες της. Το παραπάνω αφορά τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και ελέγχου τα τελευταία δύο χρόνια, έπειτα από νέα αναθεώρηση των οικονομικών καταστάσεων της που προκλήθηκε εξαιτίας ανησυχιών που εξέφρασαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατά την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη

Τι θα γίνει με τα επιτόκια της ΕΚΤ: Όσα αλλάζουν με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η επιμονή των «γερακιών»

Credit Suisse: «Ουσιώδεις αδυναμίες» στα οικονομικά της τράπεζας – Ο πρόεδρός της «λέει αντίο» σε αμοιβή $1,6 εκατ.

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι