Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος από τις αρχές Μαρτίου τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στη νότια Ουκρανία, είχε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως δήλωσε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter, συζήτησε το θέμα της «πυρηνικής τρομοκρατίας της Ρωσίας» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού έχουν προκαλέσει έντονη διεθνή ανησυχία.

Η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες έγινε πριν από το μεσημέρι και είχε διάρκεια 80 λεπτά. Νωρίτερα, η γαλλική Προεδρία είχε ανακοινώσει ότι οι δύο ηγέτες επρόκειτο να επικοινωνήσουν «κυρίως για να μιλήσουν για την κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια».

Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε γίνει την 1η Αυγούστου.

Στον συγκεκριμένο σταθμό, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη, έχουν αναφερθεί από τα τέλη Ιουλίου πολλά πλήγματα του πυροβολικού, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται τα εμπόλεμα μέρη, εγείροντας ανησυχίες πως μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μια καταστροφή στον σταθμό θα απειλούσε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποίησε χθες (15.8.2022) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό ότι «βομβαρδίζει κοντινές πόλεις και κοινότητες» στον πυρηνικό σταθμό.

Ο Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές από τις 29 Ιουλίου, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την επανάληψη των θαλάσσιων μεταφορών σιτηρών από τη νότια Ουκρανία, οι οποίες είχαν αποκλειστεί λόγω της ρωσικής επίθεσης.

Διαβάστε ακόμα:

SRF: Πανάκριβος τουριστικός προορισμός η Ελλάδα για τους Έλληνες

Τελειώνει ο φόρος επιτηδεύματος – Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα €751 από την 1η Ιανουαρίου

Τι συνδέει Rolex, Porsche και Lamborghini με τα… cryptos (pic+πίνακας)