Τον τρόπο με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αντιδράσει στη μάχη κατά του πληθωρισμού θα μάθουν εντός των επόμενων ωρών οι επενδυτές.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως κατά 3,3% αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στις ΗΠΑ, τον Μάιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Τον Απρίλιο, ο CPI σε ετήσια βάση ήταν στο 3,4%, γεγονός που δείχνει αποκλιμάκωση.

Σε μηνιαίο βάση, ο γενικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones ανέμεναν ότι θα αυξηθεί 0,1% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και 3,4%, σε σχέση με πέρσι.

Ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε ετήσια, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 0,3% και 3,5%.

Σημειωτέον πως ο ΔΤΚ δεν είναι το κύριο μέτρο που χρησιμοποιεί η Fed όσον αφορά την προσέγγισή της. Οι κεντρικοί τραπεζίτες προτιμούν τον δείκτη του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για τις τιμές των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, μία ευρύτερη ένδειξη που λαμβάνει επίσης υπόψη τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Η συνεδρίαση της Fed

Από τη στιγμή που το Bureau of Labor Statistics ανακοίνωσε την έκθεσή του για τον ΔΤΚ, τα μέλη της FOMC που καθορίζει τα επιτόκια οριστικοποίησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και την ανεργία, ενώ θα υποδείξουν την αναμενόμενη πορεία των επιτοκίων μέχρι το 2026 και ύστερα.

Σύμφωνα με το CNBC, τουλάχιστον όσον αφορά τα επιτόκια, η Fed αναμένεται… να μην κάνει τίποτα. Τόσο η τιμολόγηση στην αγορά όσο και η ρητορική των υπευθύνων χάραξης πολιτικής υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα για κάποια κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση όσον αφορά τα επιτόκια.

Αντ’ αυτού, οι αξιωματούχοι θα προβούν σε άλλες ενέργειες τις οποίες οι αγορές θα παρακολουθούν στενά.

Τα μέλη της Federal Open Market Committee (FOMC) θα δημοσιεύσουν τριμηνιαίες επικαιροποιήσεις της περίληψης των οικονομικών προβλέψεών τους, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την έκθεση για τον πληθωρισμό.

Ενώ οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συνήθως υποβάλλουν τις εκτιμήσεις τους νωρίς την Τετάρτη, οι 19 συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έχουν γενικά λίγο επιπλέον χρόνο για να λάβουν υπόψη τους τα εισερχόμενα δεδομένα.

Η άτυπη συναίνεση στην αγορά είναι ότι η Fed θα προσαρμόσει την πορεία του κομβικού «dot plot» της προς τα πάνω. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας κίνησης θα σήμαινε ότι το dot plot πιθανότατα θα υποδεικνύει λιγότερες από τις τρεις μειώσεις επιτοκίων που είχαν υποδειχθεί για το 2024 τον Μάρτιο.

Σε περίπτωση που η Fed σηματοδοτήσει μία μείωση, αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η Fed δεν θα ενεργήσει πριν από τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Πινγκλ της UBS.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν δύο μειώσεις επιτοκίων, με την πρώτη να λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο. Άλλοι αναλυτές διαφωνούν, ωστόσο, με την Bank of America να κάνει λόγο για μία και τη Citigroup να εκτιμά πιθανά τρεις, αν και αναμένει ότι το dot plot θα υποδείξει δύο.

«Η πεποίθησή μας παραμένει περιορισμένη επειδή συνεχίζουμε να βλέπουμε τις μειώσεις ως προαιρετικές. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένουμε θα έκαναν μια απόφαση για μείωση λογική αλλά όχι προφανή και οι συμμετέχοντες στην FOMC έχουν ένα εύρος απόψεων», έγραψε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Μέρικλ.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι η Fed θα περιορίσει τις προοπτικές της για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και θα αυξήσει το αναμενόμενο επίπεδο πληθωρισμού από τις προβλέψεις του Μαρτίου.

«Δεν αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στη δήλωση της FOMC ή στο μήνυμα του προέδρου Τζερόμ Πάουελ. Το πιο αξιοσημείωτο θέμα της τελευταίας συνέντευξης Τύπου του Πάουελ τον Μάιο ήταν τα σχόλιά του κατά των πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά οι συζητήσεις για αυξήσεις έχουν καταλαγιάσει στις αγορές από τότε», δήλωσε ο Μέρικλ.

Πράγματι, ελάχιστοι αξιωματούχοι της Fed αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων.

Ωστόσο, η αγορά χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει δραματικά τις προσδοκίες της από τις αρχές του 2024, όταν οι επενδυτές ανέμεναν έξι μειώσεις φέτος.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τα οποία πιθανότατα θα επιβεβαιωθούν από την έκθεση του ΔΤΚ της Τετάρτης, υποδεικνύουν μια εξελισσόμενη οικονομία όπου τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια αντιμετωπίζονται ως πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα. Η έκθεση της Παρασκευής, για παράδειγμα, υπέδειξε ότι οι μισθοί αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 4,1%, πολύ πάνω από τον στόχο της Fed.

«Η ακόμη αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία διατηρεί την αύξηση των μισθών επίμονα πάνω από τον ανεπίσημο πληθωριστικό στόχο της Fed του 3,3%», έγραψε ο Νίκολας Κόλας, συνιδρυτής της DataTrek Research. «Εάν η οικονομική ανάπτυξη δεν περιοριστεί, είναι δύσκολο να δούμε μια πορεία προς κάτι περισσότερο από μια συμβολική μείωση των επιτοκίων της Fed το 2024», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Aνασφάλιστα oχήματα: Nέα πρόστιμα για τέλη κυκλοφορίας – Πώς θα γίνονται οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις

Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Πώς θα εξαγοράζονται – Όλες οι αλλαγές

Αντεπίθεση της Ινδίας στη Ναυτιλία: Ιδρύει κρατική ναυτιλιακή εταιρεία με στόχο τα 1.000 πλοία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ