Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο αριθμός των απολύσεων στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σημείωσαν νέα πτώση, συντηρώντας τις «σφιχτές» συνθήκες, οι οποίες συμβάλλουν στην τόνωση του πληθωρισμού.  

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 222.000 για την εβδομάδα 6-12 Νοεμβρίου, ένας αριθμός μειωμένος κατά 4.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές του Reuters περίμεναν 225.000 νέες αιτήσεις.  

Εντύπωση προκαλεί ότι οι παραπάνω αριθμοί διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, παρά το κύμα απολύσεων στον τεχνολογικό τομέα (Twitter, Amazon, Meta), ο οποίος περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο.  

Αυτό εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο υπήρχαν 1,9 ελεύθερες θέσεις εργασίας για κάθε έναν άνεργο. Μια αναλογία αισθητά υψηλότερη σε σχέση και με τα προ-πανδημίας επίπεδα.  

Η «εικόνα» της αμερικανικής αγοράς εργασίας διαδραματίζει καίριο ρόλο στις αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική της χώρας, η οποία παραμένει σε πορεία σύσφιγξης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού (7,7% τον Οκτώβριο). 

Εντός του Δεκεμβρίου, άλλωστε, η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει και νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία κατά πάσα περίπτωση θα διαμορφωθεί σε 75 ή 50 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας περαιτέρω το επιτοκιακό εύρος (σήμερα βρίσκεται στο 3,75% – 4%). 

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης

Η ένορκη κατάθεση Μαρινάκη και τα «παιδιά», οι Ιταλοί και η ΖeniΘ, η Coca Cola… ψάχνει την μπύρα και η διάσωση της Βαράγκης

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Ο συνοικιακός φούρνος στα Τρίκαλα που έγινε βιομηχανία – Πώς τα μπισκότα της έφθασαν στην άκρη του κόσμου (pics)

Κατάρ: Τα αρχιτεκτονικά mega-projects της Ντόχα που σε κάνουν να σαστίζεις