Η απροσδόκητη απόφαση του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου η οποία δεν ήταν αποτέλεσμα μίας επίσημης συνεδρίασης των κρατών-μελών του γκρουπ αλλά μονομερής απόφαση από ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ιράκ, δημιούργησε σημαντικούς κλυδωνισμούς στις αγορές και προκάλεσε ερωτήματα όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού.

Οι τιμές του Brent αλλά και του WTI κατέγραψαν αύξηση κοντά στα $85/βαρέλι ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης, διαγράφοντας την πτωτική πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού του προηγούμενου μήνα, η οποία οφειλόταν ως επί το πλείστον στην τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τον Χόρχε Λεόν της Rystad Energy, μάλιστα, «συνολικά υπολογίζουμε πως η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας».

Η Σαουδική Αραβία τόνισε πως η μείωση της παραγωγής των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ+ κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα πρόκειται για «προληπτικό μέτρο το οποίο θα στηρίξει τη σταθερότητα του πετρελαϊκού τομέα» ενώ το βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν προχωρά σε λήψη αποφάσεων με κάποια συγκεκριμένη τιμή-στόχο για το πετρέλαιο. 

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και των λοιπών κρατών είναι ξεκάθαρη ένδειξη πως τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ θέλουν να κρατήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού πάνω από ένα συγκεκριμένο όριου.

Συμμαχίες και διπλωματία

Παράλληλα αυξημένες αναμένεται να αποδειχθούν και οι τιμές της βενζίνης λόγω της απόφασης αυτής, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για το πόσο. Επιπροσθέτως, οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να δεχθούν σημαντικό πλήγμα, εάν κανείς αναλογιστεί την πίεση που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν σε αυτή του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ως προς τη βελτίωση των πληθωριστικών πιέσεων στη Δύση.

Η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως δεν έχει εισακούσει τις εκκλήσεις των Δυτικών ενώ, όπως όλα δείχνουν, έχει βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της με την Κίνα τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Κερδισμένες οι εταιρείες ενέργειας

Παρά το πλήγμα στους ισολογισμούς των αμερικανικών νοικοκυριών, όμως, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου του κόσμου, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι αυξημένες τιμές του υδρογονάνθρακα θα ενισχύσουν την κερδοφορία των αμερικανικών κολοσσών ενέργειας.

Μετά από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+, οι μετοχές των εταιρειών αυτών κατέγραψαν ράλι-ρεκόρ μηνών στη Wall Street, παρά την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο κλάδο στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

H στρατηγική του ΟΠΕΚ+

Σύμφωνα με το στέλεχος της CFRA Research, Στούαρτ Γκλίκμαν, ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί να ανακαλύψει τη «χρυσή τομή» όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου η οποία θα εξισορροπήσει την προσφορά με τα νέα δεδομένα της ζήτησης.

Οι δύο παράγοντες οι οποίοι ενδέχεται να έχουν επηρεάσει την απόφασή τους αυτή είναι το «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας μετά από την άρση της στρατηγικής των μηδενικών κρουσμάτων, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να έχει τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία όσο ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές και το οποίο σημαίνει πως η ζήτηση δε θα αυξηθεί όσο αναμενόταν.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η πρόσφατη τραπεζική κρίση η οποία δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και η οποία μεταδόθηκε στην Ευρώπη. Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ θέλουν, προφανώς, να αποφύγουν μία παρόμοια κατάσταση με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, χρησιμοποιώντας τη μείωση του πλαφόν παραγωγής ως «ασπίδα προστασίας» σε πιθανές τέτοιες πτωτικές τάσεις.

Η τιμή της βενζίνης

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Vox, τονίζουν πως η κατάσταση στα πρατήρια της βενζίνης δε θα αποδειχθεί τόσο δύσκολη όσο η κρίση που προκλήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Η αύξηση της τιμής της βενζίνης θα παραμείνει περιορισμένη ενώ ενδέχεται να μοιάζει με έναν «κρυφό φόρο» ο οποίος δε θα επηρεάσει και τόσο την καθημερινότητα των καταναλωτών ή τους ισολογισμούς των αεροπορικών.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικός «χώρος» έως 1 δισ. κάθε χρόνο για παροχές αν εξασφαλισθεί η επενδυτική βαθμίδα

Η περίπτωση Ραγκούση, ο γάμος Στασινόπουλου-Καντώνια, ο έφεδρος Τσαμάζ και οι νέοι στόχοι της Intrakat

Τουρισμός: «Δυνατό» ξεκίνημα το 2023 από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού – Η περίπτωση του Καναδά