Η Αυστραλία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων ατμίσματος μίας χρήσης από τον Ιανουάριο, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τον εθισμό των παιδιών στη νικοτίνη.

Θα θεσπιστούν επίσης νέοι νόμοι για να σταματήσει η παραγωγή, η διαφήμιση και η προμήθεια ατμών μιας χρήσης στη χώρα. Η απόφαση είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για πλήρη κατάργηση του ατμίσματος για λόγους αναψυχής.

Όπως σημειώνει το BBC, το άτμισμα έχει λανσαριστεί στην αγορά ως μία μέθοδος που συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος, αλλά ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας υπιστηρίζει ότι έχει δημιουργήσει μια «νέα γενιά εξάρτησης από τη νικοτίνη».

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρία λιθίου και έχουν δοχεία γεμάτα με υγρά που περιέχουν νικοτίνη, τεχνητές αρωματικές ουσίες και μια σειρά άλλων χημικών ουσιών.

Από το 2021 είναι παράνομο για οποιονδήποτε Αυστραλό να αγοράζει ή να εισάγει ηλεκτρονικά τσιγάρα ή ατμούς νικοτίνης χωρίς συνταγή γιατρού, αλλά παρά τους περιορισμούς αυτούς τα ποσοστά εθισμού συνεχίζουν να εκτοξεύονται στα ύψη.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος διαπιστώνει ότι πάνω από το ένα τέταρτο των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών είχαν χρησιμοποιήσει προϊόντα ατμίσματος, ενώ έρευνα του φιλανθρωπικού οργανισμού Cancer Council της Αυστραλίας διαπίστωσε ότι εννέα στους 10 εφήβους της ίδιας ηλικιακής ομάδας βρήκαν εύκολη την πρόσβαση σε προϊόντα ατμίσματος που περιέχουν νικοτίνη.

«Όλες οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για να σταματήσουν την ανησυχητική αύξηση του ατμίσματος στους νέους μας», δήλωσε ο Μαρκ Μπάτλερ, ο υπουργός Υγείας που ηγείται της απαγόρευσης.

Τον Μάιο, η αυστραλιανή κυβέρνηση σηματοδότησε την πρόθεσή της να καταργήσει σταδιακά τη χρήση ατμών μιας χρήσης, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Μπάτλερ λέει ότι η απαγόρευση εισαγωγής ατμών μιας χρήσης θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου και ότι μέχρι τον Μάρτιο θα απαγορευτεί επίσης η είσοδος στη χώρα ατμών επαναγεμιζόμενων μη θεραπευτικών ατμών.

Οι εισαγωγείς και οι κατασκευαστές που προμηθεύουν θεραπευτικούς ατμούς θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με αυστηρότερους κυβερνητικούς κανονισμούς σχετικά με τις γεύσεις, τα επίπεδα νικοτίνης και τη συσκευασία των προϊόντων τους.

Η ανακοίνωση της Αυστραλίας έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας κατήργησε τον πρωτοποριακό αντικαπνιστικό νόμο για φορολογικούς λόγους.

Διαβάστε ακόμη

Τι κερδίζουμε με την πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. από το δάνειο του πρώτου μνημονίου

Μητσοτάκης: Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης από τον Σούνακ – Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις

H Apple δίνει διέξοδο στην Goldman Sachs για να «ξεφορτωθεί» τις πιστωτικές κάρτες (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ