Η ολοκλήρωση και η υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας μπορεί να επιτευχθεί πριν τα Χριστούγεννα, εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του ο επενδυτικού κολοσσού Pimco.

Η αισιοδοξία ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ των δυο χωρών, μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά τις αναφορές ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον απέχουν ακόμα σε πολλά θέματα. Πηγή της κινεζικής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Κίνα προβληματίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει συμφωνήσει στη σταδιακή κατάργηση των δασμών.

Παρ’ όλα αυτά ο Τζον Στουντζίνσκι, εκτελεστικός δ/ντής και αντιπρόεδρος της Pimco, ανέφερε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι δυο πλευρές μπορεί να φτάσουν σε μια μερική συμφωνία.

«Προφανώς υπάρχουν θέματα που απομένουν ανοιχτά, όπως οι στόχοι για αγορές αγροτικών προϊόντων, η μεταφορά τεχνολογίας και γενικότερα θέματα ανταγωνισμού. Νομίζω όμως ότι θα υπάρξει πρόθεση επίλυσης κάποιων εξ αυτών, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου και ότι (η μερική συμφωνία) θα υπογραφεί πριν τα Χριστούγεννα», αναφέρει ο ίδιος.

«Νομίζω ότι ο Τραμπ το θεωρεί σημαντικό. Εχει δεχθεί πιέσεις από Αμερικανούς CEOs που θέλουν να δουν μια σταθεροποίηση των σχέσεων και του εμπορικού διαλόγου μεταξύ Κίνας και Αμερικής», προσθέτει.
Το να φτάσουν οι δυο οικονομίες στην υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας δεν θα επιλύσει όλα τα θέματα μεταξύ τους, σύμφωνα με τον Στουντζίνσκι.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε μάρτυρες ενός πολύ μεγάλου γεγονότος – του πρώτου μεγάλου γεγονότος – από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι ανάγκη αυτοί οι δυο καταπληκτικοί πολιτισμοί, αυτές οι ανεξάρτητες χώρες να ξανασκεφτούν τη σχέση τους. Ο κόσμος θα είναι πολύ πιο ισχυρός και σταθερός, αν μπορέσουν να βρουν τρόπους να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους αντί να ανταγωνίζονται».

Όπως ανέφερε, οι δυο χώρες είναι δυνάμεις συμπληρωματικές, στην τεχνολογία για παράδειγμα. Οι ΗΠΑ έχουν τρεις με τέσσερις γενιές τεχνολόγων που έχουν εκπαιδευτεί στη Silicon Valley, ενώ η Κίνα έχει ειδικούς που μπορούν να κατασκευάσουν πολύ περίπλοκα προϊόντα τεχνολογίας. Αυτοί οι δυο τομείς εξειδίκευσης θα μπορούσαν να συνεργαστούν πολύ καλά ώστε να επωφεληθούν οι οικονομίες του πλανήτη, κατέληξε ο ίδιος.