Η Αργεντινή είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μια ακόμα, καταστροφική χρεοκοπία, όπως αναφέρουν οι αναλυτές του CNBC, καθώς οι διεθνείς επενδυτές περιμένουν με ανυπομονησία το αποτέλεσμα των συνομιλιών αναδιάρθρωσης του χρέους, που είναι “do-or-die”, δηλαδή ή η Αργεντινή θα εφαρμόσει το σύνολο των μέτρων που προτείνονται, ή θα οδηγηθεί στην χρεοκοπία. .

Η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε ότι πρέπει να αναδιαρθρώσει χρέη 100 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 44 δισ. δολ. του χρέους της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ έστειλε ομάδα οικονομολόγων στο Μπουένος Άιρες για την πρώτη επίσημη διαπραγμάτευση του Ταμείου με την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση της Αργεντινής.

Οι συνομιλίες, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να λήξουν την Τετάρτη, πραγματοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της ιστορίας, δηλ. η εκ νέου χρεοκοπία της Αργεντινής.

Το 2001, η Αργεντινή χρεοκόπησε, καθώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη της, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Προκάλεσε, έτσι, τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας και οδήγησε σε φτώχεια εκατομμύρια πολίτες της μεσαίας τάξης, κι ατυτό ήταν αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν πολλοί στην Αργεντινή, της δημοσιονομικής πολιτικής που είχε εφαρμόσει τότε το ΔΝΤ.

Μιλώντας από το Μπουένος Άιρες, ο Τζιμέρα Μπλάνκο, επικεφαλής για τη Λατινική Αμερική στην εταιρεία Verisk Maplecroft, δήλωσε στο CNBC τηλεφωνικά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, δηλαδή το ότι η Αργεντινή θα υποχρεωθεί σε αθέτηση πληρωμών πριν από το τέλος του έτους, έχει ανέλθει στο 77%.

Το φάσμα μιας ακόμα χρεοκοπίας, της ένατης, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Μπλάνκο αναφέροντας μια αυξανόμενη έλλειψη πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού και μια αδυναμία για την εξασφάλιση ισχυρής πολιτικής στήριξης.

«Δεν πρόκειται για συντονισμένη διοίκηση με κανένα τρόπο», πρόσθεσε ο Μπλάνκο. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης «παραείναι αισιόδοξο»

Επί του παρόντος, ο περονικός συνασπισμός του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ και της αντιπροέδρου Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ, προσπαθούν να πετύχουν μια πολιτική ισορροπία στην πολιτική τους σχέση.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μην συμφωνήσει με τις περικοπές του προϋπολογισμού στους οποίους συνήθως επιμένει το ΔΝΤ στις χώρες που επλήγησαν από κρίσεις, αλλά είναι επίσης υποχρεωμένη να αναδιαρθρώσει δεσμεύσεις με τον μεγαλύτερο πιστωτή της, το Ταμείο. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αργεντινής είναι ανυπόμονη να λάβει το πράσινο φως από το Ταμείο για να επιδιώξει μια επαναδιαπραγμάτευση με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Το Μπουένος Άιρες ελπίζει να συμφωνήσει σε όλες αυτές τις διατάξεις έως τις 31 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ έχει υπογραμμίσει την απροθυμία του να δεχτεί ζημιά στο μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει παράσχει ποτέ.

Σε συνέντευξη με την Bloomberg News την Κυριακή, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προσφέρει το λεγόμενο κούρεμα στο δάνειο ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την κυβέρνηση της Αργεντινής.