«Αν δείτε μια νέα θέση εργασίας στο τέλος ή την αρχή της χρονιάς, κάντε αίτηση!», λένε οι ειδικοί.

Η Μπόνι Ντίλμπερ είναι επικεφαλής της ομάδας επιχειρηματικών προσλήψεων στην Zapier. Πριν μετακινηθεί στην τεχνολογία, πέρασε χρόνια στην εκπαίδευση και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς ως εκπαιδευτικός, διαχειριστής προγραμμάτων και επικεφαλής προσλήψεων.

«Είμαι υπεύθυνος προσλήψεων σε εταιρεία τεχνολογίας και ασχολούμαι με τις προσλήψεις εδώ και 9 χρόνια. Ένα πράγμα που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αν μια εταιρεία δημοσιεύει μια θέση εργασίας αυτή την εποχή του χρόνου, εννοεί ότι σοβαρολογεί για να καλύψει τη θέση, και μάλιστα γρήγορα».

Αυτό σημαίνει ότι θα κινηθούν γρήγορα και θα δώσουν προτεραιότητα σε μια πιο αποτελεσματική διαδικασία πρόσληψης.

Οι άνθρωποι που κάνουν προσλήψεις εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι το τέλος του έτους είναι μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για προσλήψεις. Είναι δύσκολο να προγραμματιστούν συνεντεύξεις γύρω από την περίοδο των διακοπών και τα προγραμματισμένα ρεπό τόσο των υποψηφίων όσο και των ομάδων πρόσληψης.

Επιπλέον, πολλοί μισθωτοί δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν νέες θέσεις εργασίας στο τέλος του έτους, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μπόνους τους, τα οποία συχνά καταβάλλονται στις αρχές του νέου έτους. Όσοι υποβάλλουν αίτηση για θέσεις εργασίας μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν μερικούς μήνες αργότερα για να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν αυτά τα μπόνους, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τους υπεύθυνους προσλήψεων.

Το τελικό αποτέλεσμα; Πολλοί διευθυντές προσλήψεων και ομάδες προσλήψεων θα θελήσουν να περιμένουν μέχρι την αρχή του καινούριου έτους για να δημοσιεύσουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το Business Insider.

Όσοι όμως διευθυντές προσλήψεων δημοσιεύουν θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, το κάνουν γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες προκλήσεις με τον προγραμματισμό και τη διαχείριση της διαδικασίας πρόσληψης. Γνωρίζουν επίσης ότι θα έχουν έναν πιο περιορισμένο αριθμό υποψηφίων.

Συνήθως όμως, αυτό το κάνουν μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την πλήρωση κάποιας θέσης, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία πρόσληψης  αναμένεται να κινηθεί γρήγορα.

Οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται τον Ιανουάριο είναι επίσης πολύ σημαντικές για να υποβληθούν αιτήσεις.

Πότε δημοσιεύονται θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο; Συνήθως πρόκειται για ρόλους που πρέπει πραγματικά να καλυφθούν γρήγορα.

Μπορεί να μην επιτρεπόταν να δημοσιεύσουν τις θέσεις μέχρι να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός ή δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την πρόσληψη κατά τη διάρκεια της φασαρίας των χειμερινών διακοπών και τώρα αισθάνονται την έλλειψη κάποιων ατόμων.

Αυτή την εποχή του έτους, οι διευθυντές προσλήψεων προγραμματίζουν πολλαπλές συνεντεύξεις ταυτόχρονα. Είναι σύνηθες να ζητούν να παραλείψουν την επίβλεψη του υπεύθυνου προσλήψεων προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα και να εξετάζουν οι ίδιοι τα βιογραφικά σημειώματα για να προσπαθήσουν να επιταχύνουν τα πράγματα.

 

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από την κρίση προσλήψεων στο τέλος του έτους;

1. Φιλτράρετε τους πίνακες εργασίας για ρόλους που έχουν αναρτηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πρόκειται για ρόλους που πιθανόν να έχουν μικρότερο αριθμό υποψηφίων και ομάδες που πραγματικά επείγονται για προσλήψεις.

 

2. Διευκολύνετε τις ομάδες πρόσληψης να προγραμματίσουν μαζί σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε έναν σύνδεσμο προγραμματισμού στο βιογραφικό σας ή να προσθέσετε μια σημείωση σχετικά με τη διαθεσιμότητα για συνέντευξη. Η χρήση ενός ειδικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόνο για την αναζήτηση εργασίας σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μην χάσετε καμία ευκαιρία να προγραμματίσετε συνεντεύξεις.

 

3. Να είστε ευέλικτοι όσον αφορά τις ημερομηνίες έναρξης.

Εάν μια εταιρεία χρειάζεται επειγόντως να καλύψει έναν ρόλο, μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε υποψηφίους που μπορούν να ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες έναντι εκείνων που χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

4. Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε διευθυντές προσλήψεων.

Με λιγότερες προγραμματισμένες συναντήσεις αυτή την εποχή του έτους, οι προσλήψεις μπορεί να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα γι’ αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί στον προγραμματισμό συνομιλιών απευθείας με τους υποψηφίους.

 

Η αγορά εργασίας το 2023 ήταν δύσκολη, και στις αρχές του 2024 θα είναι πιθανότατα παρόμοια. Αλλά οι εταιρείες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν και οι άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκουν μεγάλες ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Μήτρου: Η ελληνική ναυτιλία οδηγεί την κούρσα του υγραερίου και της αμμωνίας (pic)

Έρευνα: Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον τουρισμό το 2024

Αναλυτές: To ράλι των αμερικανικών κατασκευαστικών θα συνεχιστεί και το 2024 (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ