Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο 75χρονος συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στη Νέα Υόρκη λίγο πριν μιλήσει σε εκδήλωση.

Ο συγγραφές διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ, ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, ο Άντριου Γουάιλι.

«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο κ. Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της επίθεσης και όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο. Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που έχει την υποστήριξη του Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση δεν έχει κάποια πρόσθετη πληροφορία για την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο συγγραφέας.

«Δεν γνωρίζουμε κάτι για την υπόθεση αυτή. Συνεπώς, δεν θα σχολιάσουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας ανώνυμα.

Ποιος είναι ο Σαλμάν Ρουσντί

Ο 75χρονος Ρουσντί, που έχει γεννηθεί στην Ινδία και έχει βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, εδώ και δεκαετίες συνεχώς δέχεται απειλές για τη ζωή του. Ο Ρουσντί έγινε γνωστός για τα «Παιδιά του Μεσονυκτίου», μυθιστόρημα που μόνο στη Βρετανία πούλησε πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα.

Το τέταρτο βιβλίο του (συνολικά έχει γράψει 14) ήταν οι «Σατανικοί Στίχοι», που εκδόθηκε το 1988. Το μεταμοντέρνο έργο εξόργισε τους Μουσουλμάνους για το περιεχόμενό του. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ κάποιοι από τους μεταφραστές έχουν δολοφονηθεί, σημειώνει το BBC.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένοι στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο Αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια, με τον φετφά να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Έκτοτε η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από το διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά. Όσο για τον συγγραφέα, για χρόνια κρυβόταν ή κυκλοφορούσε με μέτρα ασφαλείας.

Ο Σαλμάν Ρουσντί, μαχητικός υπερασπιστής της ελευθερίας, είχε κληθεί στην εκδήλωση για να μιλήσει υπέρ της σημασίας να δίνεται άσυλο σε συγγραφείς και καλλιτέχνες που είναι στην εξορία.

Διαβάστε ακόμη:

Σχέδιο για «έξυπνα» επιδόματα σε προπληρωμένη κάρτα – Τι θα γίνει με το «super market pass»

Ντουμπάι: Η νέα «Μέκκα» των κρυπτονομισμάτων

Νέος «πονοκέφαλος» για την Ευρώπη: Θα απαγορεύσει την είσοδο σε Ρώσους τουρίστες;