Η ιδρυτής της Theranos, Ελίζαμπεθ Χολμς, θα πρέπει να περάσει 15 χρόνια στη φυλακή και να καταβάλει 800 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση στους επενδυτές που εξαπατήθηκαν, συνέστησαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ αργά την Παρασκευή.

Η σύσταση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που διατυπώθηκε σε δικαστική κατάθεση, ήρθε καθώς η Χολμς ετοιμάζεται να καταδικαστεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της απάτης του Χολμς… η καταδίκη σε φυλάκιση 180 μηνών θα αντανακλούσε τη σοβαρότητα των αδικημάτων, θα παρείχε δίκαιη τιμωρία για τα αδικήματα και θα αποθάρρυνε τον Χολμς και άλλους», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η Χολμς είχε νωρίτερα παροτρύνει τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Έντουαρντ Νταβίλα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια να μην τη στείλει στη φυλακή.

Οι ένορκοι έκριναν ένοχη την 38χρονη σε τέσσερις κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία τον Ιανουάριο. Κάθε κατηγορία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Οποιαδήποτε ποινή θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να εκτίεται ταυτόχρονα.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι είπε ψέματα στους επενδυτές από το 2010 έως το 2015, υποσχόμενη ότι η τεχνολογία της Theranos Inc θα μπορούσε να κάνει πολλές εξετάσεις με μία σταγόνα αίματος από ένα τσίμπημα στο δάκτυλο.

Η Χολμς είχε δηλώσει αθώα στις κατηγορίες ότι είπε ψέματα για την Theranos, μεταξύ άλλων ότι η τεχνολογία της θα μπορούσε να ανιχνεύσει ασθένειες με λίγες σταγόνες αίματος, και είπε ότι οι διευθυντές των εργαστηρίων της εταιρείας ήταν υπεύθυνοι για την ποιότητα των εξετάσεων.

Τη Δευτέρα, ο Νταβίλα απέρριψε τα αιτήματά της για νέα δίκη, μεταξύ άλλων για τον ισχυρισμό ότι ένας βασικός μάρτυρας κατηγορίας την επισκέφθηκε στο σπίτι της και έκανε δηλώσεις που υπονόμευαν την κατάθεσή του.

Η Χολμς ίδρυσε τη Theranos το 2003 σε ηλικία 19 ετών. Η εταιρεία αποτιμήθηκε κάποτε στα 9 δισ. δολάρια και το περιοδικό Forbes υπολόγισε την καθαρή αξία της Χολμς στα 4,5 δισ. δολάρια το 2015.

Η Theranos κατέρρευσε αφού η Wall Street Journal δημοσίευσε μια σειρά άρθρων, αρχής γενομένης από το 2015, που έδειχναν ότι οι συσκευές της ήταν ελαττωματικές και ανακριβείς.

Διαβάστε ακόμη 

Ο Έλληνας που ασφάλισε από τα μάτια της Τέιλορ έως ερπετά και οστά αγίων – Συνάπτει τα πιο πρωτότυπα συμβόλαια στον πλανήτη (pics + vid) 

Foster + Partners: Το αρχιτεκτονικό team πίσω από το «ELLINIKON» θαύμα (pics) 

Πώς τα ροζέ κατέκτησαν τον κόσμο και η απίθανη ιστορία του Whispering Angel που έγινε ένα από τα μεγαλύτερα οινικά success story όλων των εποχών