ΔΙΕΘΝΗ

Στο 3,1% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο – Μικρή επιβράδυνση στις τιμές

Αυξάνονται οι πιθανότητες για μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 - Ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος συνεχίζει την πορεία αποκλιμάκωσης, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να εξετάσει την πιθανότητα σταδιακής χαλάρωσης (μείωση επιτοκίων) της νομισματικής πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, σε ετήσια βάση (σύγκριση Νοεμβρίου 2023 – Νοεμβρίου 2022), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Νοέμβριο έναντι 3,2% τον Οκτώβριο και 3,7% τον Σεπτέμβριο. Η συγκεκριμένη επίδοση αποδείχθηκε εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδος της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος «δομικός» πληθωρισμός επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των ειδικών και ανήλθε στο 4%, όσο δηλαδή και τον Οκτώβριο.

Σε μηνιαίο επίπεδο (σύγκριση Νοεμβρίου – Οκτωβρίου 2023), τώρα, ο γενικός δείκτης ανήλθε στο 0,1%, ενώ ο «δομικός» δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,3%. Οι αναλυτές περίμεναν επιδόσεις 0% και 0,3%, αντίστοιχα.

Μειωμένες οι τιμές στην ενέργεια

Στα επιμέρους στοιχεία, το κόστος στέγασης αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, καθώς ο σχετικός δείκτης καθορίστηκε στο 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο και στο 6,5% σε ετήσιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, ο σχετικός δείκτης συνεχίσει την πορεία αποκλιμάκωσης από τα ιστορικά υψηλά.

Από την πλευρά τους, οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 2,3% σε μηνιαία βάση, καθώς η τιμή της βενζίνης υποχώρησε κατά 6% και η τιμή του ντίζελ κατά 2,7%. Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα τρόφιμα ενισχύθηκαν κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, η ενέργεια περιορίστηκε κατά 5,4%, ενώ τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 2,9%.

Προς μείωση επιτοκίων το 2024

Τα παραπάνω δεδομένα θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως εν όψει των επικείμενων αποφάσεων της Federal Reserve, η οποία σήμερα και αύριο συνεδριάζει για τελευταία φορά μέσα στο 2023.

Παρότι η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25% – 5,50% (για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση), οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η εποχή των υψηλότερων επιτοκίων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι η Federal Reserve βρίσκεται κοντά στην πολυπόθητη έναρξη της διαδικασίας μείωσης των επιτοκίων, προλειαίνοντας το έδαφος για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Μια προοπτική, η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί κι από τις αυριανές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, θα προκαλέσει ευφορία σε μετοχές και ομόλογα, που κατά παράδοση ευνοούνται σημαντικά από τη μείωση στο κόστος δανεισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τα μέτρα για τη βία, ο Μητσοτάκης και ο Dimon, το ορόσημο των κατασκευών, η ώρα του ΟΤΕ και το διπλό σφυρί

Mega deal: Συγχωνεύονται Star Bulk και Εagle Bulk Shipping – Kολοσσός στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου με 169 πλοία

ΑΕΓΕΚ: Το «disaster story» και το σφυρί για οικόπεδο 4,5 στρεμμάτων στον Ωρωπό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""